szerző:
MTI / Dow Jones
Tetszett a cikk?

Kuvait kezdeményezésére pénteken rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a gázai helyzetet.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrás szerint a zárt ajtók mögötti tanácskozás greenwichi középidő szerint 22.30-kor kezdődik. Egy neve mellőzését kérő diplomáciai forrás szerint Tayé-Brook Zerihoun, az ENSZ-főtitkár politikai ügyekért felelős helyettese fogja tájékoztatni a Biztonsági Tanácsot a történtekről zárt ajtók mögött.

A gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint legalább 16 palesztin meghalt, és több mint ezernégyszáz megsebesült a Gáza-övezet és Izrael határán zajló nagyszabású palesztin tüntetéseken az izraeli biztonsági erők túlkapásai miatt. A halottak mindegyike 18 és 34 év közötti férfi volt. Az összecsapásoknak rengeteg, egyes források szerint több mint 1400 sebesültje volt.

Az izraeli katonai rádió szerint tízezrek vettek részt az enklávé határán zajló demonstrációkban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet kezdeményezésére.

A Hamász arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak az övezetet fojtogató izraeli "blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket. Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de ezt sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta.

Az izraeli hadsereg arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, akik kövekkel dobálták meg az izreali katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a "fő felbújtókra" nyitottak tüzet, emellett két agyonlőtt palesztin szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt tette felelőssé az erőszakért, s szombatra gyásznapot hirdetett a palesztin területeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák