szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump amerikai elnök utasította a hadsereg vezetőit, hogy ahogy lehet, vonják ki a Szíriában állomásozó amerikai katonákat, s közölte azt is, azt szeretné, ha az USA arab szövetségesei vennék át az amerikaiak helyét a stabilizáció és az újjáépítés időszakában. Szerdán még mást mondott a Fehér Ház.

A Washington Post beszámolója szerint Trump azt akarja, hogy az arab államok fizessék meg az Iszlám Államtól (IS) visszafoglalt területek helyreállítását. A lap szerint ugyanakkor Trump – aki megkérdezte nemzetbiztonsági tanácsadóit arról, hogy mennyi időre van szükség az IS maradék erőinek a megsemmisítéséhez,  amihez szükség van az amerikai katonai jelenlétre – azt a választ kapta, hogy ehhez még több hónapra kellhet.

A Fehér Ház szóvivője szerint egyelőre nincs pontos időpontja annak, hogy mikor térhet haza a Szíriiában állomásozó mintegy 2000 amerikai katona. „Nem fogunk pontos menetrendet kidolgozni. Az elnök mérlegelni fogja, hogy mikor nyerjük meg a csatát, s nem fog számokat mondani” – közölte  Sarah Elizabeth Huckabee Sanders.


A Washington Post szerint a hadsereg vezetőit annak ellenére meglepte, hogy Trump csökkenteni akarja a csapatkivonásig hátralévő idő hosszát, hogy az utóbbi időben több nyilvános megszólalásában is azt mondta, küszöbön áll a katonák hazahozatala. Most úgy tűnik, állítják a Washington Post forrásai, hogy Trump legfeljebb még fél évig tartaná Szíriában az amerikai egységeket.


Washingtoni források szerint a katonai vezetés attól tart, ha túl gyors lesz a csapatkivonás, az IS ismét megvetheti a lábát a közel-keleti térségben.Szerdán a Fehér Ház még azt mondta, a stabilizáció és az újjápépítés időszakában  még Szíriában lesznek az amerikaiak.     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Trump kivonulna Szíriából, de mégis maradnak az amerikaiak

Az USA elkötelezett az Iszlám Állam (IS) Szíriában lévő fegyveresei elleni harc folytatása mellett – jelentette be közleményében a Fehér Ház. A nyilatkozat azt jelenti, hogy az USA már visszakozik, pedig Donald Trump kedden még azt mondta, nagyon gyorsan hazatér a közel-keleti országban lévő mintegy kétezer amerikai katona.