szerző:
hvg.hu

A hetven halálos áldozat mellett ötszázan betegedtek meg. Donald Trump a szíriai légierő megsemmisítését tervezheti.

Ötszáz paciensnél észleltek vegyi fegyver-használatra utaló tüneteket a szíriai Kelet-Gutában – jelentette a BBC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlésére hivatkozva. Az ENSZ szervezet adatai szerint a néhány nappal ezelőtti támadásban több mint hetven ember vesztette életét. A WHO azt követeli, hogy Damaszkusz azonnal tegye lehetővé a katonai akció helyszínének a megvizsgálását. A szíriai kormány tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a Basar Asszad elnök ellen harcoló felkelők kezén lévő területen.

Az Egyesült Államok kemény válaszcsapást ígért, s a Szíria kérdésében összehívott ENSZ BT ülésen nem sikerült kompromisszumos megoldást találni az állítólagos támadás körülményeit célzó nemzetközi vizsgálat végrehajtására. Washington szerint az Asszad szövetségesének számító Moszkva semmiféle engedményt nem volt hajlandó tenni, míg az orosz politikusok szerint az állítólagos támadást az Egyesült Államok a Szíria elleni támadás indokaként akarja felhasználni.

Katonai elemzők szerint Donald Trump a szíriai légierő megsemmisítését tervezheti.

Az Egyesült Államok – ugyancsak egy vegyifegyver-támadás megtorlásaként – tavaly áprilisban 59 Tomahawk-rakétát lőtt ki egy szíriai katonai támaszpontra. Washington szerint akkor Asszad légerejének negyedét sikerült megsemmisíteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!