szerző:
MTI

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet a méreg forrását és felelősöket nem nevezett meg. A vizsgálatok eredményét és további részleteket a jövő szerdai rendkívüli ülésen mutatják be.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet csütörtöki állásfoglalásában megerősítette London korábbi megállapítását, amely szerint Novicsokkal mérgezték meg Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Juliját Salisburyben. A szervezet ugyanakkor a mérgező anyag forrását és felelősöket nem nevezett meg.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a mérgezés helyén gyűjtött minták felhasználásával végzett vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt méreg nagy tisztaságú. A vizsgálatok eredményét és további részleteket azonban csak a Nagy-Britannia által kért, jövő szerdai rendkívüli ülésen mutatják be és vitatják meg.

A jelentést szerdán elküldték Nagy-Britanniának, London kérésére pedig továbbítják a szervezet összes államának, valamint hozzáférhetővé teszik a teljes nyilvánosság számára. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatában sem az Egyesült Királyság, sem más ország hatósága nem vett részt – tették hozzá.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet felügyeli a vegyi fegyverek felszámolására irányuló globális törekvést. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba, 192 részes állama van. Felügyeletével a bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. Moszkvában ezt visszautasították.

Csütörtökön Georgij Kalamanov orosz ipari és kereskedelmi miniszter az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta: nem állapítható meg egyértelműen, hogy mely országban állították elő azt a hatóanyagot, amellyel Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát megmérgezték. A miniszterhelyettes a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet friss jelentésére reagált. Kalamanov azt mondta, hogy Oroszország nemzetközi vizsgálatot sürget az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!