szerző:
hvg.hu

Tavaly áprilisban – miután az Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg vegyi fegyvert vetett be a fegyveres ellenzék kezén lévő területek ellen – az USA légicsapásokat hajtott végre Szíria ellen, s állítólag megsemmisítette a légierő negyedét. Abból a támadásból a jelek szerint nem tanult Aszad, s elemzők szerint kicsi az esély, hogy a mostani megtorló akció után változna Damaszkusz politikája.

A közel egy hétig tartó verbális előkészület után végrehajtott amerikai-brit-francia légicsapás kevesebb kárt okozott, mint a tavaly áprilisi hasonló akció: a felkészülés napjaiban az Aszad-rezsim az orosz ellenőrzés alatt lévő támaszpontokra telepítette át légi erejét, s egyéb értékes fegyvereit is megpróbálta elrejteni. A katonai elemzők szerint a mostani légicsapás csak akkor lehetne hatásosabb, mint az egy évvel ezelőtti, ha megváltozna az USA Szíria-politikája: védelmi zónákat hozna létre a lakosság számára, s hajlandó lenne nagyobb számban befogadni a 2011 óta tartó polgárháború elől menekülőket. A védelmi zónák kijelöléséhez azonban előbb repülési tilalmi zónákat kellene létrehozni, ami azt feltételezné, hogy az USA a jelenleginél aktívabban kapcsolódik be a válságba.

A jelek viszont arra utalnak, hogy a mostani szövetséges akció újabb egyszeri fellépés volt, s Donald Trump amerikai elnök nem tett le azon szándékáról, hogy minél előbb kivonja a közel-keleti országban tevékenykedő mintegy kétezer amerikai katonát. Még akkor is, ha tanácsadói szemmel láthatóan próbálják erről lebeszélni, mivel úgy vélik, a kivonulás elsietése azt eredményezné, hogy ismét megerősödne a mostanra gyakorlatilag szétvert Iszlám Állam szíriai szárnya.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!