Tetszett a cikk?

Jól érzi magát az a francia férfi, akin a világon elsőként hajtottak végre két arcátültetési műtétet.

Jerome Hamon első átültetett arcát tavaly kellett eltávolítani, s most három hónappal a második műtét után úgy tűnik, minden rendben lesz az új arccal. Az első átültetést 2010-ben hajtották végre, de 2015-ben Hamon megfázott, s a neki felírt antibiotikum semlegesítette az immunrendszert elnyomó kezelést, így az átültetett bőrfelület a kilökődés jeleit kezdte mutatni.

Az arcot tavaly novemberben távolították el, s Hamon hónapig – az új donorra várva – feküdt arc nélkül egy párizsi kórházban. Ez idő alatt nem látott, nem halott és beszélni sem tudott. Az új átültetés előtt különleges eljárással megtisztították a vérét, hogy csökkentsék az újabb kilökődés veszélyét.

Az átültetésekre azért lett szükség, mert a 42 éves Hamon egyes típusú neurofibromatozisban szenved, ami azt jelenti, hogy hatalmas és hagyományos módszerekkel eltávolíthatatlan daganatok jelentek meg az arcán.

Az első arcátültetést 2005-ben hajtották végre Franciaországban. Azóta világszerte mintegy negyven ilyen beavatkozást végeztek el.

 

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!