szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországban vizsgálatot indítottak az ellen a konstanzi színház ellen, amely azt ajánlotta, ingyen jöhetnek el a Mein Kampf című előadásra azok, akik hajlandóak felvenni egy horogkeresztes karszalagot. A színház azzal védekezik, hogy az ajánlat egy társadalmi kísérlet része.

A konstanzi ügyészség az után indított vizsgálatot, hogy többen elfogadhatatlannak tartották a színház ajánlatát. A német törvények szerint a náci szimbólumok nyilvános viselése – néhány kivételtől eltekintve – törvénybe ütközik. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a színház ötlete még beletartozik-e a művészi szabadságba.

A Mein Kampf című, Hitlerről szóló, 1987-ben írt Tábori György-darabot április 20-án, a náci diktátor születésnapján mutatják be. “Akik fizetnek a jegyért, azokat arra kérik majd, hogy hordjanak Dávid-csillagot, és ezzel is mutassák ki szolidaritásukat a barbarizmus áldozatai iránt” – írták internetes oldalukon a színház vezetői. Azt is hangsúlyozták, az ajánlattal arra voltak kiváncsiak, mennyire lehet korrumpálni az embereket. “Meglepő és aggasztó, mennyien hajlandóak egy ingyenjegyért horogkeresztet viselni” – idézte a Deutsche Welle híroldal az egyik színházi vezetőt.  

Míg a zsidó közösségek vezetői ízléstelennek minősítették az ötletet, a konstanzi színházi vezetők felhívták a figyelmet arra, hogy a Mein Kampf című darab szatirikus formában dolgozza fel Hitler fiatalkorát. Alább a darab teasere látható:VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!