szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két év alatt több mint harminc százalékkal nőtt az orosz milliárdosok száma, már milliárdos az az üzletember is, aki Görögországban pisztollyal rohangált egy focipályán. A Forbes magazin moszkvai kiadása szerint az összvagyon is szépen nő: 25 milliárdos a bővülés, s a leggazdagabbaknak már 485 milliárd dollárjuk van. Pedig Oroszországot komoly nyugati szankciók sújtják.

A Forbes-lista szerint 2016-ban még csupán 77 dollármilliárdos élt a világ legnagyobb országában, mostanra ez a szám 106-ra emelkedett.  A lista élén az acéliparban tevékenykedő Vlagyimir Liszin áll 19,1 milliárddal, őt egy másik „acélkirály” Alekszej Mordasov követi 18,7 milliárddal. A harmadik helyre a bányákból- és fémfeldolgozókból meggazdagodott Vlagyimir Potanyin került, 15,9 milliárddal.

A lista egyik újonca Ivan Szavidisz, aki a közelmúltban azzal szerzett kétes hírnevet, hogy egy a pisztollyal az övén rohant be a focipályára, amikor a bíró neki nem tetsző ítéletet hozott a Szavidisz tulajdonában lévő  PAOK Szaloniki ellen.  Szavidiszt három évre eltiltották a labdarúgópályák látogatásától, s annyi pontot vontak le csapatától, hogy az el is vesztette éremesélyeit.

A névsort ismertető The Moscow Times szerint ugyancsak újoncként került fel a listára a több mint hatvan halálos áldozatot követelő kemerovói tűzvészben megsemmisült üzletközpont fő befektetője, Gyenyisz Stengelov is.

„Az orosz piac stagnálása, valamint a már meghozott és a várt nyugati szankciók ellenére 2017 sikeres év volt a milliárdos-listán szereplők számára” – hangsúlyozta a Forbes, amely valószínűleg akaratán kívül fontos politikai szerephez is jutott a közelmúltban.  Az amerikai kormányzat ugyanis leginkább a magazin tavalyi listája alapján állította össze a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli, büntetőintézkedésekkel sújtott orosz üzletemberek névsorát.A nagy vesztesek egyike Oleg Gyeripaszka, akinek cégei az újabb amerikai szankciók miatt fizetési nehézségek elé nézhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete