szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel államfő hangsúlyozta: "a gettófelkelés résztvevői méltóságukért, szabadságukért, de Lengyelországért is meghaltak".

A katolikusoknak és a zsidóknak, a lengyeleknek és az amerikaiaknak össze kell fogniuk "a mai elnyomók" ellen – hangsúlyozta a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder csütörtökön Varsóban, a gettófelkelés 75. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen.

Az amerikai állampolgárságú Lauder a gettófelkelés résztvevői mellett a második világháborús lengyel ellenállókat, valamint a lengyelországi zsidómentőket méltatta. Megjegyezte ugyanakkor: "akadtak olyanok is, egész Európában, itt is, Lengyelországban, akik becsapták a zsidó családokat, elárulták őket". "Arra kell összpontosítani, ami összeköt minket" – szorgalmazta, aláhúzva: "bár a nácikat legyőzték, az elnyomók nem tűntek el".

Előtte Andrzej Duda lengyel államfő kiemelte: a gettófelkelés résztvevői "méltóságukért, szabadságukért, de Lengyelországért is meghaltak, hiszen lengyel állampolgárok voltak". A lengyelek akkori zsidómentő törekvései kapcsán az elnök elmondta: aki ma arról beszél, hogy a lengyel állam felelős a holokausztért, "szétmossa a zsidók gyilkosainak, a náci németeknek a felelősségét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót