szerző:
MTI

Mohammed Haydar Zammar a feltételezések szerint segített az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek előkészítésében.

Kurd erők elfogták Észak-Szíriában Mohammed Haydar Zammar szíriai-német kettős állampolgár dzsihadistát, aki a feltételezések szerint segédkezett az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek előkészítésében – közölte csütörtökön a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

"Zammart néhány napja vették őrizetbe Észak-Szíriában, miután egy ideje már megfigyelték őt" – mondta az illetékes a dpa német hírügynökségnek.

Egy másik kurd katonai illetékes szerint az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihadistát biztos helyre szállították a terrorszervezet egykori fellegvárának, Rakkának a közelében, ahol most a kurd biztonsági szolgálat, az Asajis kihallgatja.

Mindkét kurd forrás hallgatott arról, hogy pontosan mikor sikerült kézre keríteniük a dzsihadistát.

Zammar 1960-ban született Aleppóban, tízévesen Németországba költözött. Úgy tudni, már fiatalon csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, és segített a 2001. szeptember 11-i merényletek végrehajtóinak toborzásában. Azt viszont homály fedi, hogy magáról a terrortámadásról előzetesen mennyit tudott.

2001-ben Marokkóban őrizetbe vették, állítólag amerikai ügynökök segítségével. Ahelyett viszont, hogy kiadták volna az Egyesült Államoknak, a szíriai hatóságok kezére került. Szíriában 12 év szabadságvesztésre ítélték, mert tagja volt az országban betiltott Muzulmán Testvériség szervezetének is. Szíriai aktivisták szerint 2013-ban a damaszkuszi kormány és iszlamista lázadók fogolycsere-megállapodásának keretében szabadult.

A szíriai kurd milíciák állítása szerint az Iszlám Állam számos harcosát sikerült elfogniuk, köztük Európából érkezett dzsihadistákat is. Viszont arra panaszkodnak, hogy nincsenek meg a feltételeik huzamosabb fogva tartásukhoz. Mint mondták, a náluk raboskodó mintegy négyszáz Európából érkezett iszlamista között vannak britek, németek és franciák is.

A szíriai arab és kurd harcosokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres ellenzéki ernyőszervezet egyik tisztségviselője megerősítette a dpa számára, hogy a külföldi szélsőségesek számukra "nagy problémát jelentenek, mert származási országaik nem igazán akarnak együttműködni annak érdekében, hogy visszavegyék és bíróság elé állítsák őket". Hozzáfűzte: "Egész egyszerűen országaik azt akarják, hogy maradjanak és haljanak meg Szíriában".

Ebrahim Ebrahim észak-szíriai kurd tisztségviselő a dpa-nak elmondta, hogy bizonyos európai államok, köztük Franciaország is világossá tette: nem akarják ezeknek a szélsőségeseknek a visszatérését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Végzős diákoknak tanítják a törikönyvben, hogy kell Molotov-koktélt készíteni

Végzős diákoknak tanítják a törikönyvben, hogy kell Molotov-koktélt készíteni

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek