szerző:
MTI

A tanárnő két éve a békéért szólalt fel a kurd konfliktusban.

Terrorpropaganda vádjával bebörtönöztek Törökországban egy tanárnőt nyolc hónapos csecsemőjével pénteken, mert több mint két évvel korábban egy televíziós műsorban  a békéért emelt szót az ország délkeleti felében zajló kurd konfliktussal összefüggésben - jelentette a kormánykritikus BirGün című török napilap. Az ellenzéki újság szerint a nőt és gyermekét a nap folyamán  a diyarbakiri börtönbe szállították. 

A főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirból származó tanárnő 2016 januárjában betelefonált egy népszerű  televíziós műsorba,  azonnal a kurd konfliktusra terelte a szót, ami szerinte Nyugaton alig kap médiafigyelmet. Éppen akkor a török hadsereg nagyszabású műveletet hajtott végre az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben. A terrorszervezetnek minősített PKK-val  mindennaposak az összecsapások.

Tavaly a tanárnőt 15 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorpropaganda miatt, de a büntetés letöltésének megkezdését  - tekintettel az újszülött csecsemőre  - elhalasztották. Az említett újság szerint az ügyben eljáró bíróság pénteken az újabb halasztást elutasította.

A tanárnő a televíziós műsorban egyebek között azt hangsúlyozta: "Ne  hallgassanak. Ne hagyjanak embereket meghalni. Ne hagyjanak gyermekeket meghalni. Ne hagyjanak nőket meghalni."

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is. 

A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön