szerző:
hvg.hu

A férfi, akit barátnője kétéves kislányának megerőszakolásáért és megöléséért ítéltek el, csütörtökön hazamehetett a halálsorról.

A 68 éves Vicente Benavidest azután engedté ki a kaliforniai San Quentin állami börtönből, hogy az állam legfelsőbb bírósága márciusban kimondta: az ügyében, amelyet 1993-ban tárgyaltak, hamis orvosszakértői véleményt mutattak be bizonyítékként.

Az illetékes kerületi ügyész az ügyben azt mondta: nem indít új eljárást a férfi ellen, mivel a dokumentum nélkül nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani a férfi bűnösségét.

Benavidest azért ítélték el, mert amikor 1991 novemberében ő vigyázott az éppen munkában lévő barátnője, Consuelo Verdugo lányára, a gyerek súlyosan megsérült, néhány nappal később pedig a kórházban meghalt. A férfi azt állította, hogy szem elől tévesztette a gyereket, és amikor rátalált az utcán, már nagyon rossz bőrben volt.

A kislányt vizsgáló igazságügyi patológus megállapította, hogy a gyerek halálát szexuális erőszak okozta, a véleményét pedig több orvos is megerősítette. Később azonban többen visszavonták a vallomásukat, arra hivatkozva, hogy nem látták a gyerek ügyében született teljes orvosi jelentést. A szerint ugyanis a kislányon nem látszott erőszak nyoma, amikor bekerült a kórházba, sérüléseit akár a rajta elvégzett orvosi beavatkozások is okozhatták. Egy szakértő egyenesen azt állította, valószínűbb, hogy a gyereket egy busz ütötte el.

A legtöbben Kalifornia állam büntetés-végrehajtási intézményeiben várnak kivégzésre, 750-en vannak a halálsoron. 1978 óta azonban csak 13 elítélttel végeztek, legutóbb 2006-ban.

(abc News)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól

A 61 éves hajléktalan nő is figyelmeztetést kapott a bíróságtól

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal