szerző:
MTI

Tizenöt képviselő az utolsó pillanatban átült a legesélyesebb, de kitiltott pártba. Így mégis indulhatnak,

Indulhat az előrehozott elnök- és parlamenti választáson Törökország legfiatalabb és sokak által a jelenlegi államfő legfőbb kihívójának tekintett Jó Párt (Iyi Parti), köszönhetően annak, hogy a legfőbb parlamenti ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) tizenöt parlamenti képviselője a pártelnök utasítására átlépett soraiba.

A vonatkozó törvény értelmében egy párt akkor indulhat a választásokon, ha azt legalább fél évvel megelőzően az ország 81 tartományának több mint felében rendezett nagygyűlést vagy a frakcióalakításhoz szükséges minimum húsz képviselői székkel rendelkezik a törvényhozásban.

A Jó Párt az első feltételnek gyakorlati okokból nem tud eleget tenni, ugyanis fél évvel ezelőtt, 2017. október végén alapította Merel Aksener egykori belügyminiszter annak reményében, hogy a következő elnökválasztáson sikeresen ki tudja hívni a jelenlegi államfőt, Recep Tayyip Erdogant.

Erdogan azonban szerdán váratlan bejelentést tett: az eredetileg tervezett dátum, 2019 novembere helyett már idén június 24-én tartják az elnök- és parlamenti választásokat, amelyek után életbe lép az országban a végrehajtó elnöki rendszer. A Jó Párt programja szerint Aksener a végrehajtó elnöki rendszert egy éven belül a jelenlegi parlamentáris rendszerré alakítaná vissza.

A Jó Párthoz már alakulása napján öt parlamenti képviselő csatlakozott, olyanok, akik korábban más ellenzéki pártokból kilépve függetlenként dolgoztak a törvényhozásban. A CHP tizenöt politikusa most vasárnap a pártelnök, Kemal Kilicdaroglu utasítására lépett át az Aksener vezette pártba, néhány órával azelőtt, hogy a Legfőbb Választási Tanács döntött az indulásra jogosult pártokról, és kihirdette azok nevét.

Kilicdaroglu történelmi tette minden elismerésen túlmutat - így fogalmazott Merel Aksener a Köztársasági Néppárt elnökének döntésére.

Bülent Tezcan CHP-szóvivő a parlamentben vasárnap tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "a történelem a demokrácia hőseiként emlékszik majd vissza társainkra". Hozzátette: annak érdekében tették ezt lépést, hogy "a demokrácia elé helyezett csapdákat eltávolítsák".

Bedurcázott a diktátorpárt

Bekir Bozdag, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője viszont a Twitteren "a politikai erkölcstelenség példájának" minősítette a CHP döntését.

Aksener 1996 novembere és 1997 júniusa között az Igaz Út Pártjának (DYP) tagjaként volt Törökország belügyminisztere, 2007 augusztusa és 2015 júniusa között pedig a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) színeiben töltötte be a parlament alelnöki tisztségét. A MHP berkein belül Aksener ellenzéki csoportjának és a vezetésnek akkor váltak el végleg az útjai, amikor a pártelnök, Devlet Bahceli támogatásáról biztosította Erdogant a végrehajtó elnöki rendszer jövőbeni bevezetéséről döntő tavaly április 16-ai népszavazáson.

Az alkotmánymódosítás életbe lépése kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, aki a végrehajtó hatalom feje lesz. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot