szerző:
hvg.hu

Az orosz állami televíziók hírműsoraiban egy szíriai játékfilm forgatásán készült képekkel „bizonyították be megkérdőjelezhetetlenül” azt, hogy április elejei állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás az ellenzék által megrendezett provokáció volt. Moszkva nem először sül fel hasonló okok miatt.

A The Moscow Times című angol nyelvű moszkvai lap beszámolója szerint egy 2016-ban készül szíriai játékfilm forgatásán készültek azok a rendezőket és kamerákat mutató állóképek, amelyeket most arra használtak, hogy azt állítsák, az április 7-ei dúmai gáztámadás során színészek játszották el, hogy megmérgezték őket.

„A nyugati politikusok és lapok nem hajlandóak figyelembe venni azokat a bizonyítékokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem volt Dúmában gáztámadás” – mondta a forgatásról készült képek előtt álló műsorvezető a Rosszija 1 tévéadó hírműsorában. Dmitrij Kiszeljov, a Kreml álláspontját híven terjesztő Vesztyi Negyelji című hírműsorban pedig arról beszélt, hogy még interjú is készült az áprilisi állítólagos provokációt filmező segédrendezővel. „Úgy kellett csinálnunk, mintha nem színészek lettek volna a felvételeken, hanem valóban beteg emberek” – mondta az állítólagos segédrendező Kiszeljov műsorában, amelyben ugyancsak felhasználták a 2016-os forgatás képeit.

Nyugati vádak szerint a gáztámadást a Basar Asszad elnökhöz hű erők hajtották végre, s az akcióban több mint hetvenen vesztették életüket. Az amerikaiak, a britek és a franciák több szíriai célpont elleni támadással torolták meg a vegyi fegyverek állítólagos bevetését.

Oroszországban nem először használnak álbizonyítékokat: a védelmi minisztérium korábban egy videójátékból vett felvételekkel bizonyította, hogy az USA támogatja a közel-keleti terroristákat, tavaly pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2013-as, Afganisztánban végrehajtott amerikai légitámadást próbált meg úgy elsütni, mintha a képeken Szíriában harcoló orosz katonák lennének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!