szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erre hívta fel a figyelmet a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

Josef Schuster a Radioeins rádióban arról beszélt, hogy már 2015 elején figyelmeztetett arra, hogy meg kell fontolni a kipaviselést a német nagyvárosok jelentős arab muzulmán lakossággal rendelkező negyedeiben. A kérdés most azért került újra elő, mert Berlinben a múlt héten egy szíriai férfi kipát viselő emberekre támadt.

Schuster szerint az, hogy az incidens a Prenzlauer Berg nevű – jellemzően jómódú európai, nem muszlim bevándorlók lakta – negyedben történt, azt mutatja, hogy a helyzet tovább romlott az utóbbi három évben.

Arra a kérdésre, mit javasol az Izraelből vagy az Egyesült Államokból a német fővárosba látogató zsidó turistáknak, azt válaszolta: elvileg az lenne a megfelelő, ha "dacból, csak azért is" kipát viselnének, mégis jobban tennék, ha inkább baseball sapkát vagy valami mást választanának fejfedőnek.

Azt is megkérdezték tőle, szerinte az antiszemitizmus megerősödése milyen kapcsolatban van a migrációval az olyan arab országokból, amelyekben a zsidóellenesség "gyakran a kulturális kánon része". A ZdJ elnöke erre válaszul azt közölte, hogy a migráción ezen formájának "egész biztosan van szerepe, de nem egyedüli szerepe, hiszen a társadalom közepén, a német társadalomban is tapasztalható, hogy ismét szalonképessé válnak zsidóellenes előítéletek".

Az antiszemitizmus megerősödését "tévedés lenne egyedül a migrációnak tulajdonítani" – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy számos német városban szerveznek tiltakozó akciókat, amelyeken kipaviseléssel fejezik ki az antiszemitizmus elutasítását, Josef Schuster azt mondta, meglehet, hogy a társadalom nagy része felismerte, hogy "fordulóponthoz érkeztünk".

Megálljt kell parancsolni az antiszemitizmusnak, mert veszélyezteti a demokráciát. Azonban nem csak a zsidóellenességgel kell szembeszállni, hiszen "az antiszemitizmus együtt jár a rasszizmussal és az idegenellenességgel" – mondta a ZdJ elnöke.

A németországi zsidó közösség nagyjából 100 ezer fős, míg a berlini fal 1989-es ledöntésekor negyedennyien éltek Nyugat-Németországban. Az újraegyesített Németország megnyitotta kapuit a zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, ahol a Szovjetunió idején hátrányos megkülönböztetésben volt részük, például nem dolgozhattak bizonyos szakmákban. Így a kilencvenes években voltak időszakok, amikor a Németországba irányuló zsidó bevándorlás nagyobb mértékű volt, mint az Izraelbe irányuló bevándorlás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kipát hordó emberekre támadtak Berlinben

Vallási és politikai vezetők is elítélték azt, hogy három – vélhetően arab – fiatalember Berlin egyik elegáns negyedében rátámadt két, kipát viselő férfire. Mint kiderült, az áldozatok egyike egy Izraelben élő arab volt, aki azért vette fel a zsidók által viselt kipát, mert kíváncsi volt arra, tényleg veszélyes hely-e a német főváros a zsidók számára.

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát