szerző:
hvg.hu

Ingyenalkohol, félmeztelen táncosnők, fiatalok nélküli panelbeszélgetések és egy teljesen érdektelen EU-biztos, Navracsics Tibor – a résztvevők szerint az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária, és néhány EU-s képviselő megmutatta, hogyan nem szabad EU-s ifjúsági konferenciát szervezni. Navracsics Tibor jelezte, nem helytálló, ami a tudósításokban szerepel.

„A panelbeszélgetésekben nem voltak fiatal, illetve választott EU-képviselők, így pedig hogyan akarunk a fiatalok szerepének a növeléséről beszélni? A fiatalok helyett viszont volt egy csomó olyan ENSZ-küldött, aki egyáltalán nem követi figyelemmel az EU-s ifjúságpolitika részleteit” – mesélte a napokban véget ért szófiai EU-s Ifjúsági Konferenciáról Luis Alvarado, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke az Euractiv tudósítása szerint.

Alvarado szerint a soros EU-s elnök Bulgária minden, eddig bevált rendezési alapelvet figyelmen kívül hagyott, a helyett, hogy a szervezők teret adtak volna a hátrányos helyzetű ifjúsági csoportok képviselőinek, az egész konferenciát a felületesség és a leereszkedő hangnem jellemezte.

A konferencia hasznosságát azt is csökkentette, hogy a konferencián ingyen osztogatták az alkoholos italokat, s e miatt a résztvevők egy része másnap reggelre már nem volt olyan állapotban, hogy részt tudott volna venni a munkacsoportok vitáiban. „Még inkább megdöbbentő volt, hogy bár volt olyan panelbeszélgetés is, ami a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásával foglalkozott, az első munkanapot követő fogadáson félmeztelen táncosnők az asztalokon táncolva szórakoztatták a résztvevőket, s ezzel a szervezők meg is mutatták, hogyan élnek és virulnak az EU-ban a patriarchális sztereotípiák” – panaszkodott Alvarado.

Hozzátette, a gogo-lányok annyira lekötötték a résztvevők figyelmét, hogy miközben az Európai Ifjúsági Fórum képviselői a konferencián elfogadandó javaslatokat állították össze, a bolgár minisztériumok mulatozó képviselőit nem lehetett elrángatni az asztalok mellől.

A résztvevőket kiakasztotta az oktatási és ifjúsági kérdésekért felelős EU-biztos, Navracsics Tibor viselkedése is. „A biztos beszéde után azonnal távozott, s nem hallgatta meg a résztvevők ajánlásait. Pedig figyelembe kellene vennie ezeket a javaslatokat, mert be kellene építeni őket az EU készülő új ifjúsági stratégiájába. Navracsics biztos úrnak meg kell értenie, hogy az európai fiatalok ennél jóval többet várnak tőle, s hogy el kell végeznie a feladatát” – idézte az Euractiv a résztvevőket.

Navracsics Tibor: Nem igaz, ami a tudósításban szerepel
Az Euractivnak a szófiai ifjúsági fórumon való szereplésemmel kapcsolatos hírei nem felelnek meg a valóságnak - írta a hvg.hu-nak cikkünk megjelenése után küldött nyilatkozatában Navracsics Tibor EU-biztos. "Nem igaz, hogy a rendezvényen csak annyi időt töltöttem, amíg elmondtam a beszédemet. Ezzel szemben a rendezvényen részt vettem egy kerekasztal-beszélgetésen, záróbeszédet mondtam, valamint kétoldalú találkozón vettem részt Alanna Armitage-zsal, aki az ENSZ népesedési alapjának igazgatója, valamint Jayathma Wickramanayakével, aki az ENSZ főtitkárának ifjúsági megbízottja. Az sem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Ifjúsági Fórum képviselőivel nem találkoztam. Egyrészt a kerekasztal-beszélgetés második felében kérdéseket lehetett feltenni, és kommentárokat hallgattunk meg a küldöttektől, másrészt pedig a rendezvény után is beszéltem az ifjúsági küldöttekkel. Összességében aznap csak ezen a konferencián három órát töltöttem" - írta Navracsics Tibor.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek sem sikerült belopnia magát a résztvevők szívébe, ő azzal állt elő, hogy a fiatalok legfőbb dolga a sokasodás. Majd – ha valaki nem értette volna pontosan, mit akar mondani – követendő példaként beszélt arról a német miniszterről, akinek hét gyermeke van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!