szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta, nem a zsidók vallása, hanem társadalmi viselkedése váltotta ki a holokausztot. Az európai és észak-amerikai vezetők szerint Abbász antiszemita beszédet mondott.

A Palesztin Nemzeti Tanácsban mondott beszédében Abbász azt mondta, mindezt a zsidó szerzők műveiből tudta meg. „Ezen könyvek fő következtetése az volt, hogy a zsidók iránti gyűlölet mögött nem a vallás, hanem a zsidók társadalmi viselkedése állt” – mondta a palesztin politikus. Azt is elmondta, szerinte Izrael megalapítása egy olyan európai kolonizációs projekt része, melynek célja, hogy egy idegen testet helyezzenek el a térségben. „Ez nem jelenti azt, hogy Izraelt fel kell számolni. Egymás mellett kell élnünk, a kétállamos megoldási terv értelmében” – tette hozzá.


Abbász szavai éles bírálatot váltottak ki, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Twitter-üzenetében felháborítónak nevezte a beszédet, amelyben Abbász szerinte gyakorlatilag azt állította, hogy a zsidókat nem zsidóságuk miatt üldözték, hanem azért, mert kamatra adtak kölcsön pénzt. „A palesztin vezető ismét megismételte a leggyakrabban hangoztatott antiszemita jelszavakat. Egy holokauszt tagadó az holokauszt tagadó marad” – írta Netanjahu.


A DW hírportál szerint Heiko Maas német külügyminiszter azt hangsúlyozta, Berlin elítél minden olyan nyilatkozatot, amely relativizálni kívánja a holokausztot.  „Németország egyedül viseli a felelősséget a történelem legsúlyosabb bűncselekményének az elkövetéséért. A holokauszt emlékezete arra kötelez bennünket, hogy szembe szálljunk az antiszemitizmus valamennyi formájával” – hangsúlyozta a miniszter.


A közel-keleti ügyekben illetékes amerikai megbízott, Jason Greenblatt szerencsétlennek, aggasztónak és elszomorítónak tartotta Abbasz szavait. „A béke nem épülhet ilyen alapokra” – tette hozzá.


Abbász már az 1980-as években írt disszertációjában is relativizálta a holokausztot, s azt is állította, hogy a cionista mozgalom együttműködött Adolf Hitlerrel. Később viszont a modernkori történelem legszörnyűbb bűncselekményének nevezte a több millió zsidó meggyilkolását. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények