szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság elnöke aggódik a Brüsszelben és Luxembourgban dolgozó brit uniós alkalmazottakért, akiknek a Brexit miatt bizonytalanná vált a sorsuk.

Jean-Claude Juncker sürgette a belga kormányt, hogy adjanak belga állampolgárságot annak a körülbelül 1100 brit EU-munkatársnak, akiknek enélkül a Brexit miatt hamarosan távozniuk kellene munkahelyükről.

Az Európai Bizottság elnöke arra kérte Charles Michel belga miniszterelnököt, hogy legyen nagylelkű a Brüsszelben és Luxemborugban dolgozó britekkel szemben  írják a BBC oldalán.

Ha az Egyesült Királyság jövő márciusban tényleg kilép az EU-ból, a britek elvesztik uniós állampolgárságukat, és a vonatkozó szabályozás szerint az érintett uniós alkalmazottaknak valószínűleg le kell mondaniuk pozíciójukról, ha nincs nekik állampolgárságuk egy másik EU-tagországban. Van azonban olyan értelmezés is, hogy a Brexit nem jelenti automatikusan állásukat elvesztését.

Sokan családjukkal együtt költöztek annak idején, amikor állást vállaltak valamelyik uniós hivatalnál.

Charles Michel egy európai parlamenti vitában annyit reagált, hogy a belga kormány vizsgálja a lehetséges következményeket, illetve azt, mit tehetnének az ügyben.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője szerint az érintett brit dolgozóknak szeretnék garantálni, hogy a Brexit után is maradhatnak a helyükön, ha kell, belga állampolgárként. Ugyanakkor a végső döntés a belga kormány kezében van, nem a miénkben – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!