szerző:
hvg.hu

A kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi állam egyik falujában az erőszaktevőket felbosszantotta, hogy a falu öregjei száz felülésre és 750 dollárnak megfelelő összegre büntették őket.

A szülők esküvőn voltak, amikor a 16 éves lányt feltehetően elhurcolták az otthonából, és a falu melletti erdőben megerőszakolták. A szülők később a falu véneihez fordultak, akik száz felülésre és 50 ezer rúpia bírságra büntették a két vádolt férfit.

A vádlottakat annyira felbőszítette az ítélet, hogy másokkal együtt megverték a szülőket, majd a lányt élve elégették. A rendőrség összesen 14 embert vett őrizetbe.

Az öregekből álló falusi tanácsoknak elvben nincs joguk ítélkezni, de India vidéki részein jelentős befolyást gyakorolnak a vitás ügyek rendezésében. Sokan azért is fordulnak a vének tanácsához, mert a hivatalos jogi eljárás igen költséges.

Indiában 2016-ban mintegy 40 ezer szexuális erőszakkal kapcsolatos cselekedet jelentettek, de valószínű, hogy ennél jóval nagyobb lehet az ilyen bűnesetek száma, mivel a szexuális erőszakot elszenvedőket sújtó szégyen miatt elhallgatják azt. A kormány halállal büntetné azokat, akik kiskorúakat erőszakolnak meg. Áprilisban az egyik legnépszerűbb gurut, a 77 éves Asaram Baput életfogytig tartó börtönre ítélték, mert 2013-ban egy asramban egy 13 éves lányt erőszakolt meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!