szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Donald Trump amerikai elnök egyik ügyvédjének és Viktor Vekszelberg orosz oligarchának a kapcsolatát vizsgálja a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság.

Michael Cohen az az ügyvéd, aki a Stormy Daniels művésznéven elhíresült Stephanie Clifford pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején 130 ezer dollárt fizetett azért, hogy hallgasson a Donald Trumppal folytatott egyéjszakás kalandjáról. Az ügyben vizsgálat folyik, kiderítendő, vajon Cohen nem kampánypénzből fizette-e az összeget.

A pornószínésznő ügyvédje, Michael Avenatti kedden Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy értesülései szerint Viktor Vekszelberg orosz milliárdos 500 ezer dollárt fizetett egy amerikai vállalaton keresztül Michael Cohennek a 2016-os elnökválasztást követő hónapokban. Avenatti azt állította, hogy Vekszelberg és unokatestvére, Andrew Intrater 2017 januárja és augusztusa között több részletben utalta át az összeget Vekszelberg vállalatbirodalmának egyik amerikai beruházási cégén keresztül. Az ügyvéd sem információi forrását nem fedte fel, sem bizonyítékokat nem tárt elő.

A CNN hírtelevízió kedden este tényként közölte, hogy a Mueller-bizottság meghallgatta az orosz oligarchát, akit a televízió Vlagyimir Putyin elnökhöz közelállónak mondott. A meghallgatásról a múlt héten a The New York Times című lap is hírt adott. Vekszelberget a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai tartóztatták fel az év elején, amikor magánrepülőgépével landolt egy New York környékén lévő repülőtéren. A Mueller-bizottság ekkor hallgatta meg őt.

A Trump-kormányzat áprilisban a szankciókkal sújtott orosz személyek listájára tette Vekszelberget, azzal vádolva, hogy beavatkozott a két évvel ezelőtti választási folyamatba.

A CNN értesülései szerint a Mueller-bizottság azt is vizsgálja, hogy Vekszelberg amerikai leányvállalatának vezetője hogyan és mennyivel járult hozzá Donald Trump választási kampányalapjához és beiktatási ünnepségének költségeihez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Radar360: Vészhelyzet a sürgősségin, Bill Gatest telefont választ

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt