szerző:
hvg.hu

Több óráig tartó közvetlen izraeli-iráni tűzpárbaj dúlt Szíriában: a közel-keleti országban állomásozó iráni erők több mint húsz rakétát lőttek ki az izraeli kézen lévő Golán-fennsíkra, amire Izrael ugyancsak rakétákkal válaszolt.

„Ez volt az izraeli légierő egyik legnagyobb akciója az utóbbi években” – mondta a CNN szerint Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője. Hozzátette: az iráni rakéták közül egy sem érte el a célját: vagy a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer lőtte le őket, vagy még az előtt földre hullottak, hogy kárt okozhattak volna.

Szíriai források szerint az izraeli rakéták többségét is megsemmisítették, ám voltak, amelyek áttörték a védelmet, ezek egy lőszerraktárat, illetve egy radarállomást romboltak le. Az utóbbi napokban több kisebb tűzpárbaj is volt aziráni és izraeli erők között, hétfő este, nem sokkal az után, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a 2015-ben kötött iráni atomalkut, Izrael egy Szíriában lévő iráni támaszpontot lőtt. Akkor több mint tíz iráni forradalmi gárdista vesztette életét.

A szíriai helyzet volt az egyik fontos témája Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő május 9-ei moszkvai tárgyalásainak. A győzelem napja alkalmából Moszkvába látogatott Netanjahu közölte a Szíriával szövetséges Oroszország első emberével: „Irán azért dob át fegyvereket és embereket Szíriába, hogy onnan közvetlenül támadhassa Izraelt. Nekünk megvan a jogunk arra, hogy megállítsuk Iránt, és megvédjük magunkat az agressziótól”. Putyin válaszában visszafogottságot kért Izraeltől s közölte, bízik abban, hogy rövidesen sikerül megoldást találni a feszültség csökkentésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!