szerző:
MTI

Azt még nem tudni, hogy a katolikus egyházfő elfogadta-e lemondásukat.

Felajánlották lemondásukat Ferenc pápának a chilei püspökök a latin-amerikai ország egyházát ért pedofíliavádak miatt az e heti vatikáni válságtanácskozáson – olvasható pénteki közleményükben. Ez az első alkalom, hogy a katolikus egyház egyik országának püspöki kara testületi lemondást ajánl fel a pápának a tagjait érő pedofilvádak miatt.

A közleményt spanyol és olasz nyelven Fernando Ramos Pérez, a chilei püspöki kar titkára adta át a sajtónak Rómában. A szövegben a chilei püspökök bocsánatot kérnek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért, és köszönetet mondanak a sajtónak, hogy az "igazságot szolgálta". Köszönetüket fejezik ki az áldozatoknak is bátorságukért, mivel egymást is segítve szembe tudtak szállni a "hatalmas nehézségekkel" és gyakran "az egyházi közösségtől is induló támadásokkal".

A chilei püspöki kar tagjai azt követően ajánlották fel lemondásukat, hogy május 14. és 17. között Ferenc pápával a Vatikánban tanácskoztak. Harmincnégy chilei püspökről van szó, köztük hárman nyugalmazottak: az egyházfő egyenként dönthet szolgálatuk felfüggesztéséről.

Ferenc pápa csütörtökön rövid levélben összefoglalta a chilei püspökökkel tartott találkozót, elismerve, hogy ami a latin-amerikai országban papok által elkövetett pedofíliaügyeket illeti, súlyos hiányosságok történtek. Hozzátette: a személyek elmozdítása szükséges, de nem elegendő intézkedés. Ezen kívül a pápa 10 oldalas nem nyilvános dokumentumot is adott nekik, amely a chilei visszaélésekről készült.

A pápa április közepén nyilvános levélben szólította fel a chilei püspöki kar tagjait a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofilbotrányok tisztázására, ami miatt a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát követett el a történtek értékelésében. A januári chilei látogatását övező bírálatokra utalt: útját tiltakozás kísérte, mivel elnézően bánt a papi pedofília ügyek elhallgatásával gyanúsított Juan Barros püspökkel. Ferenc pápa akkor még úgy nyilatkozott, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét.

Barros püspököt hazájában azzal vádolták, hogy szemet hunyt a befolyásos lelkipásztor, a 2011-ben Vatikánban bűnösnek talált Fernando Karadima által elkövetett visszaélések fölött. Ferenc pápa vizsgálatot rendelt el, és január végén Charles Scicluna érsekre bízta a chilei pedofíliaügyeket. Charles Scicluna a Hittani Kongregáció ügyésze, aki a kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozik. Az érsek 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával.

Április utolsó hétvégéjén a pápa Karadima három áldozatával találkozott a Vatikánban, többször külön és együtt is beszámoltak a pápának a történtekről.

A ma már felnőtt Juan Carlos Cruz, James Hamilton és José Andrés Murillo római sajtótájékoztatójukon elmondták, az egyház szemében évtizedeken át ellenségnek számítottak. Ferenc pápa személyében az egyház "szeretettel teljes" arcát ismerték meg, de azt várják tőle, hogy a bocsánatkérésen túl "példát mutasson". Kiemelték, hogy a szexuális visszaéléssel egyformán súlyos a hatalmukkal visszaélő és a pedofíliát elhallgató püspökök felelőssége is, amely "járványként" terjedt el az egész egyházban. Emlékeztettek, hogy a pedofília áldozatai közül ezt nem mindenki élte túl.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Munkagép emelőkarja sebesített meg halálosan egy munkást Debrecenben

Munkagép emelőkarja sebesített meg halálosan egy munkást Debrecenben

Végül 15 építésziroda pályázik az új Közlekedési Múzeum tervezésére

Végül 15 építésziroda pályázik az új Közlekedési Múzeum tervezésére

Itt egy új kínai autómárka, aminek mindent visz a neve

Itt egy új kínai autómárka, aminek mindent visz a neve

Saját magával szúrhat ki, aki ajándékutalványt ad

Saját magával szúrhat ki, aki ajándékutalványt ad

Az első körben kiejtették a ManU-t a ligakupából

Az első körben kiejtették a ManU-t a ligakupából

360 millió forintot érhet a whiskyk szent grálja

360 millió forintot érhet a whiskyk szent grálja