szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fegyveres Santa Fe egyik középiskolájának rajzórájára sétált be helyi idő szerint péntek reggel, és tüzet nyitott. Az ügyben két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. Egyelőre nem közölték, hogy a halottak többsége diák-e .

Legalább nyolc, de egyes jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, rajzóra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét.

A sérülteket a közeli Galveston egyik kórházába vitték, azt azonban nem közölték, hányan vannak. Azt viszont már tudni, hogy oktatók is vannak közöttük, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. Azt egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, hogy akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült.

Az iskola igazgatóhelyettesének bejelentése szerint a fegyverest – egy diákot – már elfogták, a motivációja egyelőre nem ismert.

A személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont már kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.

A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem – a rendőrségi megfogalmazás szerint – "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.

A Houston Public Media – a houstoni egyetem lapja – emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket.

A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért.

Az egyik 14 éves diák, Angelica Martinez azt mondta a CNN-nek, őket és osztálytársait kivezényelték az épületből, emiatt azt hitte, tűzriadót tartanak. "Kinn ácsorogtunk, de nem telt el öt perc, amikor lövéseket hallottunk. Akkor mindenki el akart rohanni, de a tanáraink mondták, hogy maradjunk együtt. Nem számított, akkor is elszaladtunk."

Az idén ez volt a 22. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!