szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea komoly kiberhatalommá vált.

Amerikai szenátorok sürgetik Donald Trump elnököt, hogy amennyiben megvalósul a júniusra tervezett csúcstalálkozó Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, akkor a kommunista állam ellenséges hekkertevékenységét is vegyék napirendre. Erről a Politico számolt be.

A törvényhozók attól tartanak, hogy a találkozót a nukleáris leszerelés kérdése fogja dominálni, pedig Észak-Korea jelentős szereplő a virtuális hadszíntéren is. Az állami hackerkülönítmények számos online bankrablásért és zsarolóvírusok terjesztéséért felelős, de olyan támadásokat is végrehajtottak, mint a Sony Pictures 2014-es feltörése, amellyel mellesleg egy Kimet kigúnyoló filmalkotás miatt álltak bosszút. Szakértők jelenleg Oroszországon, Kínán is Iránon kívül a kommunista Koreát tartják Amerika legveszélyesebb ellenfelének a kiberhadviselésben.

A fenyegetés miatt republikánus és demokrata szenátorok is szót emeltek. Ugyanakkor a felvetés problematikus, például mert félő, hogy Észak-Korea számára elfogadhatatlan lenne egyszerre több fegyvert is lábhoz tenni egy tárgyaláson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!