szerző:
hvg.hu

Egy amerikai szövetségi bíró szerint Donald Trump elnök megsértette az alkotmány szólás- és sajtószabadságot szavatoló első módosítását azzal, hogy kizárta bírálóit személyes Twitter-oldaláról. Naomi Reice Buchwald szerint a @realdonaldtrump Twitter-oldal annak ellenére is nyilvános fórum, hogy azt Trump elnökké választása előtt, még magánemberként hozta létre.

A Wired részletes beszámolója szerint a bírónő két kérdésre keresett választ ítéletében, és az ahhoz csatolt 75 oldalas indoklásban. „Egy közszereplő blokkolhatja-e a Twitter-oldalához való hozzáférést az első módosítás megsértése nélkül a kitiltottak politikai nézetei miatt? Számít-e, ha a kitiltást az elnök határozza el? Mindkét kérdésre a nem a válasz. Egyetlen kormánytisztviselő, így az elsők sem állnak a törvények fölött” – írta a bírónő.

A bírsági eljárást a Knight First Amendment Institute nevű jogvédő intézet kezdeményezte hét, Trump által kitiltott személy nevében. Egyiküket, Philip Cohen, a Marylandi Egyetem tanárát azért zárta ki Trump, mert Cohen korrupt, inkompetens önkényúrnak nevezte az elnököt. Egy másik felperes, Rebecca Buckwalter pedig azért lett kegyvesztett, mert azt írta, Oroszország nyerte meg Trumpnak az elnökválasztást.

A felperesek szerint nem csak az alkotmányellenes, hogy nem olvashatják az elnök bejegyzéseit, hanem az is, hogy a kitiltással ki lettek zárva a Twitter-felhasználók közötti vitákból is. Trump egyébként valóban személyes üzenőfalnál tágabban használja ezt a Twitter-oldalt: általában itt jelenti be politikai és személyi döntéseit is.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Kerri Kupec közölte: „tisztelettel közöljük, nem értünk egyet az ítélettel, s azt fontolgatjuk, milyen további lépéseket tegyünk”. A kormányzati illetékesek szerint a @realdonaldtrump továbbra is személyes oldal, s az elnöknek e mellett vannak valóban nyilvános fórumai, a @POTUS, illetve a @WhiteHouse.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Meglepetés az olaszoktól? Jönne egy új Alfa Romeo

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá

Teljes szélességében lezárták a Szabadság hidat, mert két ember felmászott rá

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt