szerző:
hvg.hu

Máris ellentmondó és különböző értelmezéseket kap a két napja nyélbe ütött amerikai–észak-koreai, nagyon elvi nyilatkozat a két ország részéről. Phenjan a szankciók feloldásának és a leszerelés egymás mellettiségről beszél, Trump viszont előfeltételnek tekintené a leszerelést.

Máris végetértek a mézeshetek, -napok Észak-Korea és az USA között? Donald Trump egy napja még az észak-koreai nukleáris fenyegetés végét hirdette ki Twitterjén, ma már arról beszélt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szöulban, hogy addig nem enyhítik az észak-koreai szankciókat, amíg az ország le nem szereli nukleáris arzenálját. Az észak-koreai hivatalos média viszont úgy számolt be, a két dolog egyszerre, lépésről lépésre fog megtörténni. Trump elnök Pompeo szerint egyértelműen kimondta Kim Dzsong Unnak, előbb le kell szerelnie a fegyvereit végérvényesen, aztán lehet szó a szankciók feloldásáról.

A két elnök történelmi találkozóján aláírt dokumentumban egy szó sem volt a szankciókról, ami már akkor felkeltette az elemzők érdeklődését. Az is egyértelműnek tűnik, hogy Phenjan nem fogja csak úgy leszerelni a fegyverzetét, biztosítékokat fog követelni, és csak sejteni lehet ezek mibenlétét. Pompeo fenntartja Trump optimista szavainak igazságtartalmát, és szerinte két és fél év alatt végrehajtható a leszerelés.

Dél-Korea és Japán is részt vett a szöuli egyeztetésen, Mun Dzse In nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy "nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei" – Trump ugyanis megígérte, hogy véget vet a háborús játékoknak, azaz nem lesznek amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok a térségben, amíg tartanak a tárgyalások Észak-Koreával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Tojással dobálták meg a Fidesz-székházat tüntetők – videó

Tojással dobálták meg a Fidesz-székházat tüntetők – videó

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül