szerző:
hvg.hu

Egy kétéves handurasi kislány keservesen sírt, amikor édesanyját őrizetbe vették az amerikai-mexikói határon, és valószínűleg elszakították tőle. A róla készített kép bejárta a világot, és sokan az illegális bevándorlók elleni kegyetlen bánásmód szimbólumaként tekintenek arra.

Apaként és újságíróként egyaránt fájdalmas volt látnia azt a kétségbeesett kétéves kislányt, akinek az édesanyját őrizetbe vették az amerikai-mexikói határon, illegális belépés miatt – mondta a CNN-nek John Moore, akinek a síró gyermekről készített fotója bejárta a világot.

Az Egyesült Államokban republikánus politikusok is bírálják azt a kormányzati intézkedést, amelynek értelmében az Egyesült Államokba illegálisan belépő embereket letartóztatják, vádat emelnek ellenük és a gyermekeiket elválasztják tőlük. Az intézkedéseket május 7-én hozták nyilvánosságra, de az igazságügyi minisztérium szerint a tárca visszamenőleges hatállyal már az április elején elfogott illegális bevándorlók ellen is bűnügyi eljárást indított.

Pénteken Jonathan Hoffman, a belbiztonsági tárca szóvivője azt közölte: április 19-e és május 31-e között csaknem kétezer gyermeket választottak el a szüleiktől, vagy az őket felügyelő felnőttektől, és külön erre a célra kialakított befogadóközpontokban helyezték el őket. Az így elszakított gyerekek között egészen kicsik, sőt csecsemők is vannak. A szétszakított családok között voltak olyanok, amelyek később újraegyesülhettek, de nem világos, az amerikai hatóságok hánynak tették ezt eddig lehetővé.

Az intézkedés, a gyermekekről készült képek és történeteik közfelháborodást keltettek. John Moore fotója is ilyen.

Az újságíró azt mondta: azért is volt szörnyű látnia az intézkedést, mert tudta, a kislányt elválasztják nemsokára az édesanyjától. A felnőttek arcán látszódott az is, fogalmuk sincs, mi történik velük.

A hondurasi nőt az amerikai-mexikói határnál található McAllennél tartóztatták fel. A kislány édesanyja lábainál állva sírt, amíg a nő két kezével egy autónak, valószínűleg egy járőrkocsinak támaszkodott és egy egyenruhás ember megmotozta.

John Moore tudott beszélni a letartóztatott nővel, aki azt mondta, hogy hondurasiak és egy hónapja voltak már úton. Mexikón keresztül próbáltak volna belépni az Egyesült Államokba. Tudták, hogy az út nehéz és veszélyes lesz – tette hozzá.

A fotós szerint a kislány azonnal sírni kezdett, amikor ráparancsoltak az anyjára, hogy a motozás előtt tegye le a gyereket. Utána pillanatok alatt kocsiba rakták, és az illetékes hatósági központba vitték őket.

Egyelőre nem világos, mi lett a sorsuk. A hatóság egyik szóvivője a BuzzFeednek annyit mondott, hogy egy kisgyermeket csak meghatározott esetekben választanak el az édesanyjától: ha bűncselekmény, illegális bevándorlás történt, bizonyíték van bántalmazásra, vagy úgy látják, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Ennek ellenére egy hondurasi nő ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a fogva tartásuk helyszínén akkor vették el védencétől a kislányát, amikor éppen szoptatta – az nem világos, hogy ugyanarról az anyáról van-e szó.

A McAllennél lefotózott kislány képein a közösségi média felhasználói kiszúrtak még egy részletet: a gyermek piros kiscipőjéből kiszedették a fűzőket az édesanyjával, annak ellenére, hogy a kislány azokkal valószínűleg nem tudott volna kárt tenni magában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt