szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első információkkal szemben nincsenek halottak, de többek állapota válságos.

A szombat délelőtti addisz-abebai robbantásban 83 ember megsérült, de senki sem halt meg - tudatta Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke. A politikus szerint hat sérült állapota válságos.

A robbanás az etióp fővárosban pillanatokkal az után következett be, hogy Abij Ahmed miniszterelnök befejezte beszédét támogatóinak nagygyűlésén, amelyre olyan sokan érkeztek, amire évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt a testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont: egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

"A szeretet mindig győz. Aki másokat gyilkol meg, az vereséget szenved. Akik megpróbáltak megosztani bennünket, azoknak azt üzenem: nem sikerült" - mondta a merényletkísérlet után a televízióban a miniszterelnök.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akiket politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül végrehajtja azt a békemegállapodást, amely a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával vívott kétéves háborút zárta le 2000-ben. Eritrea hosszú függetlenségi háború után 1993-ban szakadt el teljesen Etiópiától.

Abij Ahmed ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták - főleg a két ország határvidékén -, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.

Abij Ahmed a mintegy százmillió lakosú Etiópia első olyan miniszterelnöke, aki az ország legnagyobb etnikai közösségét kitevő oromók közé tartozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új erszényesbékafajt fedeztek fel Peruban

Új erszényesbékafajt fedeztek fel Peruban

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést