szerző:
MTI

Nem szabad megengedni, hogy a menekültügy az EU széteséséhez vezessen

Az Európai Unió szétesésétől óvtak vezető európai politikusok a bevándorlással foglalkozó jövő heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt.

"Nem szabad megengedni, hogy a bevándorlási kérdés kezelése az Európai Unió szétveréséhez vezessen" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Sebastian Kurz osztrák kancellár megismételte felhívását, amely szerint meg kell akadályozni, hogy a menekülthajók egyáltalán eljussanak Európába.

Tajani a német Funke médiacsoport lapjaiban szombaton megjelent nyilatkozatában kijelentette: "Ha minden tagállam csak a saját érdekeit tartja szem előtt, a közösség szét fog esni". Az olasz politikus szerint a menekültkérdés kezelésében "nem lehet szó nemzeti megoldásokról, európai megoldásra van szükségünk". Tajani közvetlen felhívással fordult a veszekedő német uniópártokhoz: "Nagyon remélem, hogy a CDU és a CSU megegyezésre jut a menekültpolitikában - jelentette ki. - Európa stabilitása Németország stabilitásától függ" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ellenzi az uniós belső határokon tervezett intézkedéseket. A megoldás szerinte a külső, nem pedig a belső határok hatékony védelmezésétől függ.

Sebastian Kurz is óvott az Európai Unió esetleges szétesésétől. A Bild című német újságnak nyilatkozva az osztrák kancellár felszólította az EU-t, hogy tekintettel a menekültkérdésben kialakult vitára, mondjon le a menekültek tagállamok közötti elosztását célzó törekvéseiről. "Három éve kellene a menekülteket szétosztani az EU-ban. De mindannyian látjuk, hogy eddig nagyon kevés történt. Ausztria a soros EU-elnöksége alatt arra fog koncentrálni, hogy a menekültelosztási vita parkolópályára tegye, és Európát újra egyesítse" - mondta.

A külső határok biztosítása tekintetében Kurz szerint "a legnagyobb egység tapasztalható az EU-ban". "Meg kell akadályoznunk, hogy a menekülthajók egyáltalán Európába jöjjenek. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerült bejutniuk, Európán kívül központokban kell elhelyeznünk. Ott biztonságban lehetnek, de nem kapnak semmilyen biztosítékot arra, hogy jólétben élhetnek Közép-Európában" - szögezte le. Kurz megerősítette Lars Lökke Rasmussen dán miniszterelnök információját, hogy az Európai Unió határain kívül fekvő menekülttáborok felállításán dolgoznak. "Nem akarok egyetlen országot sem megnevezni, de igaz, hogy többek között Dániával olyan védelmi övezetek létrehozásán dolgozunk, ahol az EU-n kívül védelmet és ellátást tudunk biztosítani a menekülteknek" - mondta Kurz.

A nem hivatalos vasárnapi minicsúcson, melyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívott össze, legkevesebb 16 EU-tagország jelezte részvételét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!