szerző:
MTI

Két katona meghalt, négyen megsebesültek.

Támadás érte pénteken a Száheli erők G5-ös csoportjának régiós terrorellenes erejének táborát Maliban, négyen meghaltak - közölték katonai források. A mali hadsereg szóvivője elmondta, hogy két katona meghalt, míg két terrorista fegyverest megöltek. Négy további katona megsebesült, néhány embert pedig őrizetbe vettek.

A Száhel-országok G5-ös csoportjának, vagyis Mali mellett még Burkina Fasó, Csád, Mauritánia és Niger (valamennyi résztvevő ország volt francia gyarmat) katonai erejét tömörítő alakulat főhadiszállását az ország középső részén fekvő Sévaré városban érte támadás. Kone beszámolója szerint a tábor 60 százalékban megsemmisült a támadásban.

Egy helybeli közlése szerint hatalmas robbanások hallatszottak a tábor felől. Ezt követően lövöldözés bontakozott ki, majd három helikopter jelent meg a levegőben.

A G5 erők hét térségbeli zászlóalj 5000 katonájából, illetve rendőrökből áll, akik a térségben állomásozó 4000 francia katonával, valamint az ENSZ mali békefenntartó missziójával (MINUSMA) működnek együtt azzal a feladattal, hogy szembeszálljanak a régió terrorista csoportjaival.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket, a térségben különböző dzsihadista fegyveres csoportok továbbra is tevékenyek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!