Németh András
Németh András

Emberemlékezet óta nem volt olyan véres választási kampány Mexikóban, mint a mostani parlamenti, helyi és elnökválasztás előtti: több mint 130 jelölt, illetve aktivista vált merénylet áldozatává. Ha pontosnak bizonyulnak az előrejelzések, politika földrengés következhet be a 130 millió lakosú államban.

Az államfőválasztás legfőbb esélyese Andrés Manuel López Obrador, Mexikóváros egykori polgármestere, aki azt ígérte, ha győz, leszámol a latin-amerikai országot fojtogató korrupcióval. „A korrupció a társadalmi és a gazdasági egyenlőtlenség fő oka, s az erőszak is ennek a következménye. Meg fogunk szabadulni a vesztegetésektől, ez az a rák, amely tönkreteszi az országunkat” – mondta egy választási beszédében López Obrador.
Amennyiben a baloldali politikus valóban diadalt arat, akkor olyan pártokat szorít ki a hatalomból – az Intézményes Forradalmi Pártot (PRI) és a Nemzeti Akciópártot (PAN) – amelyek közel száz éve kormányozzák szünet nélkül az országot.
A politikát a PRI-ben kezdő López Obrador, vagy ahogy neve kezdőbetűi alapján hívei hívják, AMLO esélyeit növeli, hogy a választásra jogosult mintegy kilencven millió mexikói polgár nagy része elégedetlen a jelenlegi helyzettel: a gazdaság nem nő, a korrupció egyre nagyobb mérteteket ölt,  s a szervezett bűnözés pedig egyre inkább megszállja a politika világát is. Közben egymást érik a véres merényletek és leszámolások, a kampány résztvevői közül legalább 130 ember vált merénylet áldozatává.  A háttérben a szakértők szerint az áll, hogy a szervezett bűnözés igyekszik megszállni és ellenőrzés alá vonni a helyi politikát is. A hivatalos statisztikák szerint csak az idén már több mint 13 ezer ember vált gyilkosság áldozatává az országban.
A 64 éves López Obrador a korrupció elleni harc mellett megígérte az életkörülmények javítását i: a bérek és a nyugdíjak emeléséről beszélt abban az országban, ahol a statisztikák szerint a lakosság több mint negyven százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Míg a volt mexikóvárosi polgármester azt állítja, a Mexikót hosszú ideje kormányzó hagyományos pártok ugyanannak a maffiaállamnak a különböző  arcai, a PRI nevében induló José Antonio Meade, illetve a PAN-t képviselő  Ricardo Anaya populizmussal vádolja López Obradort.
López Obrador ellenfelei azt állítják, megválasztása esetén AMLO  képtelen lesz működtetni a gazdaságot. Az előrejelzések szerint López Obradort a 39 éves, ügyvéd végzettségű Anaya győzheti le, míg Meade, az egykori pénzügyminiszter esélyei nem túl jók. Anaya szerint egyébként, ha López Obrador győz, akkor a „mexikói Hugo Chávez” fog az ország nyakába ülni. Anaya ezzel arra célzott, hogy Venezuelában a populista Chávez országlása idején ment tönkre a gazdaság, s az olajban ugyancsak gazdag ország a mai napig nem tudott talpra állni.
A Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságának számító Mexikóban annak ellenére súlyos a válság, hogy az ország jelentős olajexportőr, s a fekete arany ára az utóbbi időben emelkedésnek indult. A peso árfolyama jelentős romlott a dollárhoz képest, s részben e miatt beindult az infláció is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

50 ezer forintra bírságolják, aki felsózza a járdáját

Hugh Grantben végig ott volt a sötétség, csak elő kellett csalogatni

Hugh Grantben végig ott volt a sötétség, csak elő kellett csalogatni

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

Már dolgoznak a hvg.hu-t segítő gyerekszerkesztők

1,5 milliárdot termelt Mészáros biztosítója kilenc hónap alatt

1,5 milliárdot termelt Mészáros biztosítója kilenc hónap alatt

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil