szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikerült kompromisszumos megoldást találni a német kormánykoalícióban résztvevő testvérpártok, a CDU és a CSU közötti vita lezárására. Az Angela Merkel kormányfő menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer belügyminiszter, a bajorországi CSU vezetője hétfő este bejelentette, a megegyezés értelmében megszigorítják a német határok ellenőrzését.

Seehofer, aki korábban azzal fenyegetőzött, hogy lemond pártelnöki tisztéről és a belügyminiszterségről is, azt is közölte, hogy marad hivatalában, ami azt jelenti, hogy legalábbis átmenetileg, elhárult a Merkel-kormány összeomlásának a veszélye.  „Kemény tárgyalások után megszületett az az alku, amely lehetővé teszi az illegális bevándorlás megakadályozását az osztrák-német határon” – mondta a CDU berlini központjából távozó Seehofer. Berlini források szerint az alku része, hogy tranzitzónákat hoznak létre a határ térségében, s ezekben a központokban könnyebb lesz ellenőrizni a menekülteket.


A Merkel és Seehofer közti vita amiatt alakult ki, hogy a belügyminiszter azt szorgalmazta, azonnal utasítsák ki Bajoroszágból azokat a bevándorlókat, akik korábban már más EU-tagországban beadták menedékkérelmüket. Merkel szerint viszont az EU-tagállamok, s a tagállamokon belüli területi egységek nem fogadhatnak el olyan egyoldalú határozatokat, amelyek károsan érintik a többi tagállamot.


Bár most úgy tűnik, sikerült elhárítani a kormányválság eldurvulását, egyáltalán nem biztos, hogy végleges béke született a két politikus között.  Merkel és Seehofer nézeteltérése ugyanis nem újkeletű, a bajor politikus már 2015-ben is bírálta a kancellár menekültpolitikáját. 2015 végén azt javasolta, hogy 200 ezerben maximálják a beengedett menekültek számát, s végig ellenezte, hogy ez a szám végül megközelítette az egymilliót.


A Süddeutsche Zeitung című napilapnak adott nyilatkozatában Seehofer Európát megosztó döntésnek nevezte a német határok megnyitását, s azt is kifogásolta, hogy a kancellár úgy döntött, beengedi Németországba a Magyarország felől érkező migránsokat. „Ez a hiba még sokáig fogja éreztetni a hatását. Nem tudom ugyanis, hogy lehetne visszakényszeríteni a szellemet a palackba” - idézte Seehofert a Der Spiegel című német hetilap.
A mostani alku létrejöttét az is segíthette, hogy Merkelnek sikerült Seehofert elszigetelnie saját pártjában is. Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti csoportjának a vezetője azt mondta, hogy csak akkor derül ki, hogy a hetven éve egységes CDU/SCSU-nak közös a végzete, amikor ennek a bizonyítását egy komoly kihívás követeli ki, míg Markus Söder bajor kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a CSU kész kompromisszumokra, s pártnak pillanatnyilag esze ágában sincs kilépni a koalícióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!