szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török elnök szerint terroristákat bujtogattak.

Tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek Törökországban több újságírót, azzal gyanúsították őket, hogy közük volt a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózathoz – közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

Az azóta már megszűnt Zaman című napilap mintegy 30 újságíróját és vezetőjét állították bíróság elé két hónappal a puccskísérlet után. Az ügyészség szerint az újságírók arra használták fel munkahelyüket, hogy a Fethullah Gülen török vallástudóshoz, hitszónokhoz köthető mozgalom eszméit terjesszék. Ketten tíz év hat hónapot, további két állandó munkatárs pedig nyolc év és kilenc hónap szabadságvesztést kapott.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. Gülen azóta is tagadja, hogy bármilyen köze lett volna a puccskísérlethez.

Törökországban az elmúlt lassan két év alatt mintegy 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, további 38 ezret pedig felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a hatalomátvételi kísérlethez.

A leszámolás során mintegy 130 sajtóterméket számoltak fel. A török elnök szerint egyes újságírók írásaikkal a terroristákat bujtogatták, és az elszámoltatásuk szükséges Törökország stabilitásának biztosításához. Az államfő bírálói szerint viszont a puccskísérlet állítólagos résztvevőinek megbüntetése ürügyén Erdogan valójában a kormánnyal kritikus hangokat akarja elnémítani, és a saját hatalmát igyekszik megerősíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás