szerző:
MTI / hvg.hu

Putyin és Trump mindketten azt ismételgetik, hogy semmiféle összejátszás, illetve beavatkozás nem volt a 2016-os amerikai választási folyamatba.

Oroszország nem avatkozott be az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási folyamatába – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Donald Trump amerikai államfővel tartott sajtótájékoztatóján Helsinkiben hétfőn. Az orosz elnök utalt arra, hogy megbeszélésük során Trump szóba hozta a témát.

Az orosz elnök ugyanakkor sajtótájékoztatón leszögezte: az amerikai állításokhoz kézzelfogható bizonyítékot kellene szolgáltatni. Az amerikai elnök arról is beszélt a CNN szerint, hogy a különleges ügyész, Robert Mueller tevékenysége, aki az állítólagos beavatkozást vizsgálta, meglátása szerint negatív hatással volt az amerikai-orosz kapcsolatokra nézve. Az egész nevetséges volt, mondta Trump, utalva az állítólagos összejátszással kapcsolatos hírekről.

Trump szerint mindkét ország felelős azért, hogy  a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatti meg megromlottak az  amerikai-orosz kapcsolatok. Mindannyiunkat  felelősség terhel - fogalmazott Trump, aki a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról folyó amerikai vizsgálatról azt mondta, "katasztrófa országunk számára”. Megismételte, hogy semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között, azért győzött - "méghozzá könnyen"  - az elnökválasztáson, mert "briliáns kampányt" folytatott.

A Putyinnal való párbeszédet Trump egyébként "termékenynek" nevezte, szerinte soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most. "De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért" – hangsúlyozta Donald Trump, aki ismételten "konstruktív párbeszédet" emlegetett.

Nukleáris fegyverek korlátozása

Putyin a közös sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy meg kell hosszabbítani  a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START III.  egyezmény hatályát az Egyesült Államok és Oroszország között. Moszkvának és Washingtonnak számos katonai-politikai kérdésben kell folytatnia az együttműködést, különösen ami az amerikai rekétavédelmi rendszereket illeti, sőt, már konkrét javaslatokat tett Trumpnak a fegyverek korlátozásáról.

A "katonai-politikai és leszerelési dossziéban" szerinte szerepelnie kell például a START-szerződés hatályának meghosszabbításán kívül a közép- és nagy hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló megállapodás végrehajtásának, illetve az űrben telepítendő fegyverrendszerek kérdésének, akárcsak annak, hogy miként kezeljük az amerikai globális rakétavédelmi rendszer körül kialakult veszélyes helyzetet.

Arról is szó esett, hogy Szíriában sikeresen működnek együtt az amerikai és az orosz katonák. Kérdésre válaszolva Trump kitért arra is: Oroszországgal együtt közösen munkálkodnak majd azon, hogy segítsenek Izrael biztonságának garantálásában

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók

Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók