szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli parlament elfogadta azt a sokat vitatott törvényt, amely Izraelt hivatalosan is a zsidók államának nyilvánítja. A „nemzetállam” törvény szerint a zsidó telepek építése nemzetérdek, az ország fővárosa pedig a teljes és oszthatatlan Jeruzsálem.

Míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök a BBC szerint nagyra értékelte a „sorsdöntő időszakban” elfogadott törvényt, az arab parlamenti képviselők elfogadhatatlannak nevezték az új szabályozást. „Izrael a zsidó nép történelmi hazája, s a zsidó népnek kizárólagos joga van a nemzeti önrendelkezésre” – áll a heves, hatórás parlamenti vita után elfogadott törvényben.

Az új szabályozást nem változtatások nélkül fogadták el, kimaradt például az a paragrafus, amely törvényessé tette volna olyan közösségek létrehozását, ahol csak zsidók élhetnek. Az egyik arab honatya, Ahmed Tibi szerint a törvény a demokrácia halálát jelenti. Egy másik arab képviselő, Ajmán Odeh, az arab közös lista vezetője közölte, „most az elkülönítést, a megkülönböztetést és a rasszizmust rögzítették a törvényben”.

Netanjahu viszont úgy véli, a törvény elfogadása ellenére megmarad az izraeli demokrácia. „Továbbra is szavatolni fogjuk a polgári jogokat Izraelben, de a többségnek ugyancsak vannak jogai, és a többségnek kell döntenie” – magyarázta a kormányfő.

A jogszabályt, amely az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítette le, az izraeli arabokon kívül ellenzéki politikusok is bírálták, mert a kisebbségek kárára alárendeli Izrael demokratikus jellegét zsidó karakterének.

Izrael mintegy kilencmilliós lakosságának majdnem húsz százalékát teszik ki az arabok, akik arra panaszkodnak, hogy a törvény egyenlő jogokat biztosítana ugyan nekik, a valóságban komoly hátrányos megkülönböztetés sújtja őket különösen az oktatás, az egészségügy és a lakhatás terén.

Az alkotmánnyal nem rendelkező Izrael függetlenségi nyilatkozatában teljes és egyenlő jogokat ígért minden állampolgárának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből