szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félelemben élnek azok a holland terhes asszonyok, akiket egy kísérlet során a Viagra nevű potencianövelő szerrel kezeltek: 11 olyan újszülött már életét vesztette, akiknek anyja ugyancsak Viagrát kapott.

A vérereket kitágító gyógyszert olyan várandós asszonyoknak adták 10 holland kórházban, akiknek méhlepénye nem működött megfelelően, így a magzatok lassan fejlődtek, s nem voltak túl jók életben maradási esélyeik. Az orvosok reményei szerint a hatóanyag, a sildenafil jobb működésre késztette volna a méhlepényt, így felgyorsult volna a magzati fejlődés.  

A kísérletet viszont most leállították, mert az eredményeket vizsgáló szakemberek megállapították: sok gyermek súlyos tüdőproblémákkal született meg. A kísérlet során 93 anya kapott Viagrát, s 11 újszülött halt meg. A kilencven fős kontrolcsoportban jóval kevesebb volt a tüdőproblémákkal született gyermekek száma, s egyetlen gyermek sem halt meg.

A kísérlet leállításakor még 15 asszony volt terhes, s ők nem tudják pontosan, milyen állapotban lesz gyermekük tüdeje. Az orvosok szerint a Viagrás-kísérlet azért vallott kudarcot, mert a gyógyszer megnövelte a vérnyomást a magzatok tüdejében, s e miatt nem jutott elég oxigén a fejlődő szervekbe.

„Azt akartuk megmutatni, hogy ezzel a módszerrel segíthetjük a magzatok fejlődését. Sajnos pont az ellenkezője történt. Sokkos állapotban vagyok, az utolsó dolgok, amit akarunk, hogy ártsunk a pacienseknek” – idézte a The Guardian című brit napilap a kísérlet vezetőjét, Wessel Ganzevoortot. Azt is hozzátette, figyelmeztették már azokat a kanadai orvosokat, akik hasonló kísérletbe kezdtek. 

A hollandiai kísérlet 2015-ben kezdődött, s 2020-ig tartott volna 350 várandós anya bevonásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!