szerző:
hvg.hu

A francia elnök ugyanakkor úgy érzi, elárulták.

Magára vállalta a felelősséget Emmanuel Macron, akinek a testőre, Alexandre Benalla májusban tüntetőket bántalmazott. A francia elnök alkalmazottját néhány nappal ezelőtt rúgták ki, miután napvilágra került az a felvétel, amin a férfi még májusban – rendőri sisakban – diákokat ütlegel. Három rendőrt is őrizetbe vettek az ügy miatt – írja a Guardian.

Emmanuel Macron kedden beszélt arról pártja képviselőinek, hogy amit Benalla tett, az „felér egy árulással”, este pedig már a szavazóknak hangoztatta, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, ezért ha valaki bűnbakot akar keresni, ne tegye, a történtekért ugyanis ő a felelős, ugyanis ő volt az, aki alkalmazta a testőrt és ezáltal megbízott benne.

Az ügyben két parlamenti bizottságis vizsgálódik, és rendőrség is nyomoz, Macronon pedig az elmúlt napokban egyre nagyobb volt a nyomás, ugyanis az elnöki hivatal tudott az incidensről, de hónapokig nem szóltak a rendőrségnek.

Benalla ügyvédje is nyilatkozott, ő azt mondta: védence végig abban a tudatban volt, hogy törvényes amit tesz, és bár tudta, hogy kicsit túllőtt a célon, végső soron az volt a célja, hogy segítsen a rendőröknek megfékezni két "agresszív és erőszakos bajkeverőt". Azt ígérte, hamarosan maga Benalla is megszólal az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!