szerző:
hvg.hu

A hatóságok szerint a behatolók célja csak a felderítés lehetett.

Az amerikai áramszolgáltatók mellett nukleáris és légi közlekedési vállalatok rendszereit is feltörték orosz hackerek tavaly – közölte a belbiztonsági minisztérium illetékese. Jonathan Homer arról számolt be, hogy a hackerek jelentős szolgáltatáskimaradásokat okozhattak volna, ha akarnak, ám az akció célja valószínűleg csak a felderítés lehetett – írja a Portfolio.

A célpontok között kisebb és nagyobb vállalatok is voltak, olyanok, amelyeknek alig volt anyagi keretük a kiberbiztonságra, és olyanok is, amelyek kifinomult védelmi rendszerekkel rendelkeztek. Azt a tisztségviselő nem árulta el, hogy pontosan mely vállalatokról van szó, azt ugyanakkor közölte, hogy a háttérben valószínűleg az orosz hírszerzés áll.

Homer elmondta, hogy az adatgyűjtő hadművelet még 2016-ban kezdődött egy egyszeri rendszerfeltöréssel, majd csaknem egy évvel később további támadásokra került sor, mindig egyre közelebb a kritikus létesítményekhez.

A hatóságok úgy hiszik, nem ez volt az első eset, hogy orosz hackerek érzékeny információkhoz férkőztek hozzá. Washington vádjai szerint az orosz hírszerzés törte fel, és segített nyilvánosságra hozni a Demokrata Párt belső levelezését a 2016-os elnökválasztási kampány során.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!