szerző:
MTI

A hatóságok szerint nem zárható ki, hogy terrortámadás történt.

Halálra gázolta egy személygépkocsi egy héttagú kerékpáros turistacsoport négy külföldi tagját vasárnap Tádzsikisztán déli részén. A cserbenhagyó sofőr elfogására országos hajszát indítottak, amelynek során a rendfenntartó erők agyonlőttek két embert - közölték a közép-ázsiai ország hatóságai. Időközben az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a történtek elkövetőjeként.

A tádzsik belügyminisztérium egy közleményben azt írta, hogy a baleset vasárnap délután történt Dangara térségében, a fővárostól, Dusanbétól mintegy 150 kilométerre délre, és az autó sofőrje a gázolás után elmenekült a helyszínről.

"Három külföldi, két amerikai és egy svájci a helyszínen életét veszítette, egy holland pedig a kórházba szállítás után halt meg" - pontosított később Ramazon Rahimzoda belügyminiszter, aki szerint a turistacsoport további két - egy svájci és egy holland - tagja könnyebb sérüléseket szenvedett. Egyikük testén szúrt seb is volt. A hetedik turista, egy francia állampolgár sértetlenül vészelte át az incidenst, őt a rendőrség jelenleg kihallgatja. 

Az Egyesült Államok dusanbei nagykövetsége megerősítette, hogy a halálra gázolt biciklisek közül ketten amerikaiak voltak.

A belügyminiszter hétfőn már nem zárta ki a fegyveres támadás lehetőségét sem. Azt mondta, hogy vizsgálják a baleset lehetőségét, de emellett a rablótámadásét, a fosztogatásét és a gyilkosságét is. Nem zárható ki a terrortámadás lehetősége sem. Minden nyomot tanulmányoznak. Hozzátette, hogy az elkövetőknél kések és lőfegyverek voltak, és az egyik turistát egy késsel megsebesítették. 

A TASZSZ jelentése szerint Emomalii Rahmon tádzsik elnök utasítására a tettes elfogása érdekében mozgósították a volt szovjet tagköztársaság minden fegyveres testületét. A belügyminisztérium még az este bejelentette, hogy a rendfenntartó erők őrizetbe vettek egy személyt, két másik, az elfogásakor ellenállást tanúsító embert pedig agyonlőttek. További három gyanúsított még szökésben van. 

A közlemény nem tért ki arra, hogy a gyanúsítottak kapcsolatban állhattak-e valamilyen szélsőséges szervezettel.

Hétfő este az Iszám Állam nevű terrorszervezet  jelentkezett a történtek elkövetőjeként. A dzsihadisták a szócsövükként szolgáló Aamák hírügynökségen keresztül tudatták: az elkövetők a terrorszervezet katonái voltak, s tettüket a szervezet felhívására hajtották végre. A terrorszervezet ugyanakkor semmiféle bizonyítékot sem nyújtott állítása alátámasztására.

Az Iszlám Állam arra utasította tagjait, hogy vegyék célba azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részt vesznek a szélsőségesek elleni harcban az Egyesült Államok vezette katonai koalícióban.

A többségében muzulmán lakosságú kicsiny közép-ázsiai országot, amely a legszegényebb az egykori szovjet tagköztársaságok közül, vaskézzel irányítja az 1992 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Emomalii Rahmon elnök.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik

Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Nem tölt be a Facebook? Ne csodálkozzon

Nem tölt be a Facebook? Ne csodálkozzon

Hosszú idő után megtudtunk valamit a családtól Michael Schumacher állapotáról

Hosszú idő után megtudtunk valamit a családtól Michael Schumacher állapotáról

Tudja, mi az a nappuccino? A tökéletes délutáni szunyókálás titka

Tudja, mi az a nappuccino? A tökéletes délutáni szunyókálás titka

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma