szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A szakemberhiány elkerülése volt a cél.

Az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől a Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során – derült ki az intézmény belső vizsgálatából. A felvételi bizottság minden női jelentkező esetében így járt el, a cél az volt, hogy a női hallgatók aránya lehetőleg 30 százalék alatti maradjon.

Egyes források szerint az egyetem vezetősége azért nyúlt ilyen eszközhöz, hogy megelőzze az orvoshiányt az egyetemi kórházakban. Az általános vélekedés szerint ugyanis az orvosnők házasságkötés vagy szülés után felmondanak, vagy hosszabb szabadságra mennek, ami előbb-utóbb szakemberhiányhoz vezet. Miután 2010-ben a női hallgatók száma meredeken – 30-ról 38 százalékra – emelkedett, 2011-től komolyabban kezdtek szelektálni a nemek között a felvételizők esetében.

Az ügy akkor derült ki, mikor a hatóságok vesztegetés miatt vizsgálatot indítottak az egyetem két vezetője és az oktatási minisztérium egyik tisztségviselője ellen. A gyanú szerint ugyanis az egyetem vezetősége állami támogatásért cserébe felvette volna a minisztériumi tisztségviselő fiát az intézménybe. A belső vizsgálatot aztán a felvételi pontszámokkal kapcsolatos visszaélésre is kiterjesztették.

Az eset heves indulatokat váltott ki szinte az összes közösségi oldalon. Abe Sindzó miniszterelnök korábban azt ígérte, kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetére a társadalomban, ugyanakkor a születési arány folyamatos csökkenése miatt még mindig nehéz helyzetben vannak a munkavállalás terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban