szerző:
hvg.hu

A hivatalos adatok szerint a hivatalban lévő államfő, Emmerosn Mnangagwa nyerte meg a múlt heti elnökválasztást. Az ellenzéki szerint csalás történt, s ezért Nelson Chamisa nem fogadja el az eredményt.

A rendőrök erőszakkal küldték ki a nemzeti választási bizottság irodájából az ellenzéki tagokat, miután azok közölték, nem fogadják el az eredményt, amely szerint Mnangagwa a voksok 50,8 százalékát kapta, míg Chemisának 44,3 százalék jutott. Az 50,8 százalékos eredmény azt jelenti, hogy a hivatalban lévő államfőnek nem kell versenybe szállnia a második választási körben.
Miközben Mnangagwa egy új kezdetnek nevezte győzelmét, Chamisa azt ígérte, ő és pártja nem fogja megengedni, hogy egy elcsalt választáson dőljön el, ki lesz az afrikai ország államfője. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy Chamisa az ország keleti és nyugati határvidékein, valamint a fővárosban, Hararéban diadalmaskodott. Mnangagwa az ország középső részén szerzett nagyobb támogatást ellenfelénél.
Míg a választási eredmény közzétételét megelőző napokban nagyon feszült volt a hangulat Hararéban – szerdán három ember halt meg, amikor a rendőrök a tüntetők közé lőttek – pénteken viszonylagos nyugalom volt a főváros utcáin, igaz a rendőrök és a katonák továbbra is járőröznek az utcákon. Helyi elemzők szerint valószínű, hogy az ellenzék a közeli napokban újabb tüntetéseket fog szervezni.
Ez volt az első választás az óta, hogy tavaly novemberben leváltották a közel három évtizedig hatalomban lévő államfőt, a 94 éves Robert Mugabét. A BBC szerint az elnökválasztással párhuzamosan rendezett parlamenti szavazáson a Mnangagwa mögött álló Zanu-PF 144 helyet kapott a törvényhozásban, az ellenzéki MDC Szövetség pedig 64 képviselőt küldhet a parlamentbe. A részvételi arány hetvenszázalékos volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!