szerző:
hvg.hu

Minden korábbinál több nő száll versenybe az USA-ban a kormányzói, illetve törvényhozási helyekért a novemberi időközi választáson. Közben patthelyzet alakult ki Ohióban, ahol minimális különbség van az első helyen végzett republikánus, illetve a demokrata párti jelölt között.

A keddi, négy államban tartott előválasztások után készült összesítések szerint legalább 11 nő indul majd novemberben a kormányzói tisztségért, s 182 nő vesz részt a képviselőiházi választáson. A korábbi csúcsok 1994-ben, illetve 2016-ban születtek: 24 évvel ezelőtt tíz nő harcolt kormányzói székért, 2016-ban pedig 167 nő indult a törvényhozási helyekért.

Közben az is biztossá vált, hogy meglesz az első muszlim nő is a kongresszusban: Rashida Tlaib elnyerte a demokrata párti képviselőjelöltséget, s novemberben nem indul ellene republikánus politikus. Egyben ő lesz az első palesztinai-amerikai származású amerikai törvényhozó nő.
Ohióban, ahol a novemberi választás előtt most előrehozott választást kellett tartani egy törvényhozási hely megüresedése miatt, Troy Balderson, a republikánusok jelöltje vezet a demokrata Danny O’Connor előtt. A különbség azonban minimális: miközben a legújabb adatok szerint Balderson 50,2 százalékot kapott, s 1754 vokssal vezet vetélytársa ellen, még nem számoltak meg több ezer, mozgóurnában leadott voksot, s sok még az olyan szavazat is, amelyről nem döntötték el, hogy érvényes-e.Az utóbbi 35 évben a körzetben mindig a republikánusok győztek, s a diadal aránya általában a mostaninál jóval meggyőzőbb volt.

Ennek ellenére Donald Trump elnök gratulált Baldersonnak a „történelmi” győzelemhez. Ohio azért fontos, mert előre jelezheti, mi lesz a novemberi időközi választások végső kimenetele: a demokraták abban bíznak, hogy a képviselőházban többségbe kerülnek. A Szenátusban viszont az előrejelzések szerint a republikánusok megtartják a többséget, sőt még növelhetik is annak arányát.

Míg Washington leginkább Ohióra figyelt – mindkét párt komoly erőket mozgósított a siker érdekében – a BBC szerint Kansasban igazán érdekes küzdelem zajlott a republikánus jelöltségbért: Ron Estes indult Ron Estes ellen.  A győztes, valódi politikai tapasztalattal rendelkező Estes kampányának fő eleme az volt, hogy bebizonyítsa a választóknak, a másik Estas csak szórakozásból indult ellene. Végül sikerrel járt: 80-20 arányban diadalmaskodott.

Novemberben egyébként a képviselőház 435 helyéért, valamint 35 szenátusi és 36 kormányzói székért szállnak versenybe a jelöltek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!