szerző:
MTI

Csütörtökön 40 gyerek halt meg egy jemeni légicsapásban.

Hiteles és átlátható vizsgálatot sürget az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a jemeni kormányerőket támogató, szaúdi vezetésű arab koalíció előző napi légicsapását illetően, amelyben több tucat gyerek vesztette életét - mondta pénteken Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet a BT rendkívüli ülése után.

A BT-tagállamok zárt ajtók mögött vitatták meg az incidenst, majd rövid nyilatkozatot adtak ki, amelyben súlyos aggályukat fejezték ki ezen és a közelmúltban Jemenben végrehajtott többi támadás miatt, és kinyilvánították részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak. A BT közleményében felszólította a jemeni polgárháborúban részt vevő feleket, hogy tartsák magukat a humanitárius jog szerinti kötelezettségeikhez, betartva a "megkülönböztetés" és az "arányosság" elvét támadásaik során.

A Biztonsági Tanács emellett hiteles és átlátható vizsgálatra szólított fel az ügyben - mondta a testület soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő brit ENSZ-nagykövet. António Guterres ENSZ-főtitkár független vizsgálatot követelt.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció pénteken bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A kérdésre, hogy ez elegendő-e, Pierce azt válaszolta: a legfontosabb, hogy a vizsgálatok "hitelesek" legyenek.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a BT öt állandó tagja közül Nagy-Britannia, valamint az Egyesült Államok és Franciaország támogatja az arab koalíció beavatkozását Jemenben. A testület (nem állandó) tagja jelenleg Kuvait is, amely szintén tagja az arab katonai szövetségnek.

A csütörtökön végrehajtott légitámadás egy piacot és több járművet, köztük egy gyerekeket szállító autóbuszt talált el az északnyugat-jemeni Szaada tartomány Dahjan nevű városában. A tartomány a kormányerők ellen harcoló húszi felkelők egyik erőssége.
A síita lázadók "egészségügyi tárcájának" legutóbbi adatai szerint a légicsapásokban 51 ember, köztük 40 gyerek lelte halálát. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának korábbi közlése szerint 48 sebesültet, köztük 30 gyereket vittek be a humanitárius szervezet által támogatott egyik kórházba a tartományban.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

Rendőrkézre került a Trumpot vádoló pornós ügyvédje

Rendőrkézre került a Trumpot vádoló pornós ügyvédje

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter, a kormány fele követheti

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter, a kormány fele követheti