szerző:
hvg.hu/MTI

Évről évre többen halnak meg, miközben szolgálatot teljesítenek.

Több mint 300 humanitárius alkalmazott esett erőszak áldozatául munkavégzése során 2017-ben - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala a közelgő humanitárius világnap alkalmából. A szervezet adatai szerint 313 humanitárius alkalmazott lett erőszak áldozata összesen 158 támadás során, a világ 22 országában. A támadások kétharmada öt országban történt: Afganisztánban, Nigériában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szíriában és Dél-Szudánban.

A 313 áldozat közül 139 meghalt, ami növekedést jelent a 2016-os adatokhoz képest: akkor összesen 107 humanitárius alkalmazottat veszített el a szervezet valamilyen erőszakos cselekmény következtében. Tíz áldozat közül kilenc annak az országnak volt az állampolgára, ahol az incidens történt.

A humanitárius világnapot 2009 óta tartják meg minden év augusztus 19-én a bagdadi ENSZ-székhelyet 2003. augusztus 19-én ért terrortámadás áldozatainak emlékére. Az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben 22 ember vesztette életét, közöttük Sergio Vieira de Mello, az ENSZ iraki különmegbízottja, korábbi emberi jogi főbiztosa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!