szerző:
hvg.hu

A CIA és a többi amerikai titkosszolgálati szervezet korábbi vezetői közölték, akkor is meg fogják mondani a véleményüket Donald Trumpról, ha az amerikai elnök tőlük is elveszi a kémközpontba szóló belépőjüket és hozzáférésüket a bizalmas információkhoz, ahogyan ezt tette John Brennannal is. Közben kiderült, több olyan ember belépője is veszélybe került, akik ugyancsak gyakran bírálják az elnököt.

„Ha elveszik a belépési engedélyemet, csak kis mértékben lesz befolyással a munkámra. Ha jól emlékszem az utóbbi kilenc évben csak egy háttértájékoztatón voltam, talán Afrika témájában. Az összes többi látogatás vagy az ügynökség kérte, vagy pedig valamilyen ünnepséggel volt kapcsolatos. Ha el is vennék a belépőmet, nem befolyásolná, hogy mit írok, és mit mondok” – idézte a The Daily Beast hírportál Michael Hayden volt CIA-főnököt.

Hasonlóan nyilatkozott James Clapper is, aki közölte, nem tervezi, hogy leálljon azzal, hogy megmondja a véleményét az elnökről, ha valaki megkérdezi őt. „Ha azt fogják mondani, csak talpnyaló stílusban lehet beszélni róla, én ehhez nem fogom tartani magam” – mondta Clapper.
Az elnök bírálata miatt a belépőjétől megfosztott Brennen szerdán azt írta, a lépéssel Trump gyakorlatilag arra kényszeríti a szolgálatuk után belépési engedélyüket megtartó embereket, hogy tegyenek hitet politikai lojalitásukról, ha nem akarják, hogy elvegyék a belépőjüket. „Trump ezen akciója része a sajtószabadság elleni támadásnak, Az amerikaiaknak komolyan aggódniuk kell, s ez különösen igaz a hírszerző társdalomra, amelynek tagjai most megtudják, mi az ára annak, ha valaki ki meri nyitni a száját” – magyarázta Brennan.

Brennan a The New York Times-ban is megjelentetett egy írást, itt azt állította, Trump össze-vissza beszél, amikor azt ismételgeti, hogy elnökválasztási kampánya idején nem játszott össze az oroszokkal. Brennan példaként megemlítette, Trump 2016 júliusában felszólította az oroszokat, hozzák nyilvánosságra a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton személyes címéről letöltött e-maileket.  „Trump később azt mondta, csak viccelt, de az emberben felmerül a kérdés, mire bátoríthatta Trump tanácsadóit a választási győzelem érdekében” – írta Brennan. Szerinte egyértelmű, hogy volt összejátszás Trump és az oroszok között. „Csak az kérdéses, hogy az összejátszás elég súlyos volt-e ahhoz, hogy azt bűnös összeesküvésként lehessen kezelni, s hogy az összejátszás és összeesküvés nyomainak eltüntetését célzó lépések bűncselekménynek számítanak-e” – tette hozzá a volt CIA-főnök.

A Fehér Ház továbbra is kitart a mellett, hogy Brennent azért büntették, mert egy sor alaptalan és botrányos kijelentést tett. Sarah Huckabee Sanders szóvivő egyben elárulta, hogy több személy belépési engedélyét is felülvizsgálják, s a listán olyan személyek szerepelnek, mint  Hayden, Clapper, vagy James Comey volt FBI-igazgató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezt a lakókocsit sokan akár az otthonuknak is szívesen elfogadnák

Ezt a lakókocsit sokan akár az otthonuknak is szívesen elfogadnák

Kiderült, mit tartunk a legnagyobb problémának – és annak köze sincs a migrációhoz

Kiderült, mit tartunk a legnagyobb problémának – és annak köze sincs a migrációhoz

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Nem lesz, aki kiszolgáljon karácsonykor: 10 ezer eladó hiányzik

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Frenák Pál: Elég volt a társadalmi előítéletekből!

Frenák Pál: Elég volt a társadalmi előítéletekből!

Egy egész farkasfalkát fotóztak le a Bükkben

Egy egész farkasfalkát fotóztak le a Bükkben