szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány visszautasította az autópálya-üzemeltető kártérítési ajánlatát.

Befejeződött a mentőakció a genovai hídomlás után. A mentők szombatra virradóra négy holttestet találtak a romok között, egy kilencéves kislányt és szüleit egy összeroncsolódott autóban fedezték fel, egy 30 éves férfi maradványait a romok között, egy román sérült pedig a kórházban hunyt el. Az azonosított halálos áldozatok száma így hivatalosan 43-ra emelkedett.

Közben az olasz kormány elutasította az autópálya-üzemeltető szombati ajánlatát, amelyben félmilliárd euró kártérítést ígért. Matteo Salvini belügyminiszter "minimálbér-ajánlatnak" nevezte az összeget, Luigi di Maio, az 5 Csillag Mozgalom vezetője pedig "könyöradománynak".

A Polcevera patak fölött ötven méter magasan álló Morandi autópályahíd közel százméteres szakasza kedd délben omlott a mélybe, lakásokra, vasúti sínekre, gyárakra. Az A10-es autópálya részeként a híd a város keleti és nyugati részét kötötte össze, ezen lehetett eljutni a kikötővárosból Dél-Franciaországba, Piemontba és Lombardiába is.

(Reuters, Financial Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!