szerző:
MTI

A gyilkos beismerte tettét.

Bíróság elé rendelt az ügyészség Egyiptomban két szerzetest azzal a gyanúval, hogy ők ölték meg a kopt Epiphaniosz püspököt - közölte a MENA egyiptomi állami hírügynökség.

A gyilkosság július 29-én történt a Szent Makariosz-monostorban, az áldozat a monostor apátja volt. Holttestét hajnalban találták meg az épületben, a rendőrség szerint a 64 éves püspököt fejbe ütötték egy súlyos tárggyal. A két gyanúsított közül az egyik szerzetest nemrégiben kitaszították a papi rendből a szabályok megszegése miatt.

Vasárnap Alexandria főügyésze nyomozási részletekkel szolgált. Mint mondta, a kitaszított szerzetes beismerte, hogy ő ölte meg a püspököt: háromszor tarkón vágta egy 90 centiméter hosszú acélcsővel. A másik szerzetes - vallomása szerint - őrt állt a gyilkossághoz.

Ez a szerzetes pár nappal később öngyilkosságot kísérelt meg: levetette magát a zárda tetejéről. Túlélte, de jelenleg is orvosi ápolásra szorul, egy kairói kórházban hallgatták ki. Az ügyészség szerint a gyilkosságot elkövető szerzetes korábban már többször is összetűzésbe került elöljáróival, ez motiválhatta tettét.

A bűntett miatt az egyiptomi kopt keresztény egyház augusztus elején úgy határozott, hogy egy évig nem vesz fel új szerzetest a kopt monostorokba Egyiptom területén, és megtiltotta a szerzeteseknek egyebek közt az internetes közösségi oldalak használatát három hónapra.

A koptok mintegy 10 százalékát teszik ki a 94 millió lakosú észak-afrikai ország lakosságának.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!