szerző:
MTI / hvg.hu

Romániában, a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút is szerepel a tervek között. De csak később, a távoli jövőben.

Belföldi gyorsvasúthálózat megépítéséről döntött csütörtökön a román kormány, mely az ország fontosabb városait kötné össze egymással, illetve Bukaresttel. A csütörtökön elfogadott kormányhatározat elsőként az 1275 kilométeres Bukarest-Craiova-Temesvár-Kolozsvár nyomvonalon építendő gyorsvasútról döntött.

A közlemény leágazásokat is megjelöl, így például Craiovát a későbbiekben Szófiával, Temesvárt Belgráddal, Kolozsvárt pedig Budapesttel kötnék össze.

A konkrét terveket ezután fogja előkészíteni a kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februárban tárgyalt Bukarestben a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút tervéről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

Romániában egyébként meglehetősen rossz állapotban van a vasút, a pályákon elérhető átlagsebesség jelenleg 45 km/h.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!