szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közeledik a Lane hurrikán, amely Hawaii történetének legerősebb eddig észlelt vihara lehet, minden szigeten rendkívüli állapotot hirdettek.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére Donald Trump amerikai elnök a Lane hurrikán miatt. A rendkívüli állapot miatt Hawaii jelentős anyagi segítségre számíthat. David Ige, az állam kormányzója szerda este kérte a rendkívüli állapot kihirdetésére.

A hurrikán - a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben - csütörtökön helyi idő szerint a reggeli órákban még nem ért partot, hanem óránként 215 kilométeres sebességgel Oahu szigete felé tart. Oahun van Hawaii fővárosa, Honolulu.

A szakemberek szerint a lassan mozgó Lane hurrikán jelenleg 4-es erősségű, előrejelzések szerint vagy csütörtök este, vagy péntek hajnalban ér partot, Honolulunál. Csütörtöktől négy szigeten - a Nagy Szigeten, Mauin, Oahun és Kauain - már zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybelieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Csütörtök reggeltől megnyíltak a menedékhelyek is.

A katasztrófa-elhárítási hivatal arra számít, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások is kialakulhatnak. 

A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében - amióta a hurrikánok erősségét mérik -  hat ötös erősségű hurrikán söpört végig. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és fél milliárd dolláros anyagi kárt okozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus