szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyházfő szóra sem méltatja azokat a vádakat, amelyeket a Vatikán volt washingtoni nagykövete juttatott el a katolikus sajtóhoz.

A 11 oldalas nyilatkozat szerint a pápa évek óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről. Ezt maga Ferenc pápa mondta újságíróknak vasárnap.

Az írországi látogatásáról elutazó egyházfő közölte: a dokumentumban lévő állítások "magukért beszélnek", az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot, és vonják le maguknak a következtetéseket.

"Ferenc pápa elsőként kell, hogy jó példát mutasson bíborosoknak és püspököknek, akik leplezték McCarrick visszaélését, és le kell mondania velük együtt" – írta Carlo Maria Vigano érsek a konzervatív amerikai katolikus sajtótermékekben és egy jobboldali olasz napilapban egyidejűleg közzétett iratban, de bizonyítékokkal nem állt elő.

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele. Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket.

A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa. McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Még egyszer bocsánatot kért a pápa a pedofil visszaélések miatt

Szombati bocsánatkérése után írországi látogatása vasárnapi záróeseményén ismét bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért. Vatikán volt washingtoni nagykövete aközben azt követeli, hogy az egyházfő mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, a pápává választása óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről.

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Elindultak élesben is a robotpizzafutárok Amerikában – videó

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése